Reménysugár Habilitációs Intézet

A Reménysugár Habilitációs Intézet 116 fogyatékos személy ápoló-gondozó otthona. Az intézményben 7 lakóegység lett kialakítva, amelyek 14-19 fős, koedukált egységből állnak. Itt zajlik a lakók legalapvetőbb szükségleteit biztosító személyi segítés és gondozás jelentős része. Az étkezővel, társalgóval és mellékhelyiségekkel ellátott részlegekben, 1-4 ágyas, otthonosan berendezett szobákban biztosított az elhelyezés.A mindennapi gondozási feladatok elvégzése során, a személyre szabott szolgáltatásnyújtást tartjuk a legfontosabb hitvallásunknak. A teljes ellátást igénylő lakók esetében is nagy figyelmet fordítunk az egyéni igényekre, az empatikus odafordulásra, a gondoskodó szeretetre. Ennek folyamatos megvalósítása érdekében több lakóegységben is dolgoznak ún. személyi segítők, akik a gondozók mellett munkaidejük teljes egészét a lakóegységekben töltik. Elsődleges feladatuk a gondozás keretein belül rejlő fejlesztési lehetőségek feltérképezése illetve megvalósítása, a lakók minél nagyobb önállóságra való ösztönzése, elsősorban az önkiszolgálás területén. Állapottól függően a lakók részt vehetnek kisebb ház körüli-, illetve kerti munkák tevékenységeiben is. Ezek a munkálatok jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy a lakók felismerjék fáradozásaik eredményét, megtapasztalják a siker örömét. A mindennapi tevékenységek során a részlegek dolgozói támogatják a lakók véleményformálását, az életükkel kapcsolatos döntések meghozatalát, pl.: mivel szeretnék a szabadidejüket eltölteni, milyen ruhaneműt szeretnének felvenni, hogyan szeretnék lakószobájukat díszíteni, csinosítani?
A lakóegységekre jellemző a nyitottság. Azon lakók, akik a téri tájékozódásban megfelelő ismeretekkel bírnak, saját, az ajtók nyitására alkalmas mágneskártyával rendelkeznek. A kártya lehetőséget biztosít számukra, hogy meglátogassák más lakóegységben élő társaikat, barátaikat; illetve akadály nélkül juthassanak le a kellemes időtöltést biztosító tágas udvarra. A nyitást az intézeten kívül is igyekszünk megvalósítani, ennek érdekében a lakóegységek több érdekes kirándulást és kellemes kikapcsolódást biztosító külső programot, vagy tábort is szerveznek.
A lakók készség- és képesség fejlesztését célzó tevékenységek az intézmény keretein belül – általában a délelőttök folyamán – a foglalkoztató helyiségekben zajlanak. A lakók egységbe történő visszaérkezése után is törekszünk arra, hogy a szabadidő hasznos eltöltésében minél több és színesebb lehetőséget biztosítsunk számukra. Minden részleg több helyszínén, szinte lakószobánként biztosított a TV nézés, zenehallgatás. A nappali helyiségekben a személyi segítők tartanak kreatív foglalkozásokat, az itt készült alkotások a lakószobák díszítő elemévé válnak. Új elfoglaltságként jelent meg az ún. élményfürdőzés, mely az intézet hydrotherápiás részlegén biztosít kellemes szabadidős elfoglaltságot. Minden lakóegységnek a hét más-más napján nyílik lehetősége a fürdőzés lebonyolítására.

 

 

 

Intézmény típusa: szociális intézmény, ápoló-gondozó otthon