Interjú Mark Hilley-vel, az angol Pozitív Viselkedéskezelés elnevezésű képzés trénerével

         A Nagy-Britanniában hosszú múltra visszatekintő "Pozitív Viselkedéskezelés” (Positive Behaviour Management) elnevezésű képzés az értelmi fogyatékos és/vagy autista személyek ellátása során fellépő viselkedésproblémák megelőzésére és kezelésére készíti fel a résztvevőket elméleti és gyakorlati képzés során, mely utóbbi magába foglal mozgatásos, védekező, szabaduló, eltávolító és biztos fogás technikákat.  

Hazánkban jelenleg egyedül a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. jogosult a "Pozitív Viselkedéskezelés" képzés megtartására. Trénereink képzésüket és tréneri státuszuk megújításáMark Hilley, az angliai Positive Response Training and Consultancy (továbbiakban PRT) vezető trénerének irányításával végezték.

A Mark Hilley-vel készült riport a képzéssel kapcsolatos tapasztalatairól az alábbiakban megtekinthető.

Hírünk a címre kattintva tovább olvasható

  • Mondana néhány szót a szakmai pályafutásáról?

- Felnőtthallgatóként diplomáztam Társadalomtudományból 1995-ben Skóciában, majd Cornwallba költöztem, ahol 1996-ban autista emberekkel kezdtem el dolgozni. Nemsokára vezetői előléptetésekben részesültem a Spectrum jótékonysági szervezetben, amely bentlakásos szolgáltatásokat nyújt autista felnőttek és gyermekek számára. A Spectrumban dolgoztam 2008-ig, majd a Devon & Cornwall Autistic Society-nél folytattam a munkát. 2001 óta óraadó trénerként is dolgozom a területi Társaságnál, és mostanában vezető tréner vagyok a PRT-nál.

Ami a gyakorlati alkalmazást illeti - heti rendszerességgel szolgáltatóknál is dolgozom autista emberekkel és a mentális nehézségekkel küzdő emberekkel egy másik jótékonysági szervezeten, a Brandon Truston keresztül (akik támogató szolgáltatásokat biztosítanak).

  • Hogyan került kapcsolatba a Pozitív Viselkedéskezeléssel?

- A Spectrumnál végzett munkám során találkoztam először a PBM-mel, ahol ezt a megközelítést alkalmazták.

  • Mik a legfontosabb elemei ennek a megközelítésnek?

- A PBM egy Pozitív Viselkedéstámogatáson alapuló program – egy olyan módszer, amely a viselkedés funkciójának megértésével foglalkozik, és kivitelezi a szükséges módosításokat a személy viselkedésének megváltoztatására. Ezen lépések célja, hogy javítsa a szóban forgó személy általános életminőségét.

  • Mennyire elterjedt Angliában a PBM tréning?

- A tréninget 1989-ben fejlesztették ki a kihívást jelentő viselkedések fájdalomalapú kezelésének alternatívájaként, és azóta Angliában és Walesben is igen elterjedt. Széleskörűen használják állami, önkéntes és magán ellátó helyszíneken, valamint egyre különbözőbb felhasználói csoportok körében, például mentális egészségügyi problémákkal küzdő embereknél, szerzett agysérüléssel élő embereknél, idős embereknél és családoknál is. A képzési módszert kormányzati szervek is jóváhagyták az Egyesült Királyságban (az Egészségügyi Minisztérium).

  • Milyen eredmények várhatók a képzés használatának következtében a segítők és a kliensek esetében? Mikortól várhatók az eredmények?

- A PBM képzés eredményeire vonatkozóan felmérések folytak, melyek azt mutatják, hogy ha a módszert következetesen alkalmazzák, az a személyzet növekvő önbizalmát, a személyzet és a szolgáltatást igénybe vevők sérüléseinek csökkenését, a korlátozás és a vészhelyzetben való gyógyszerhasználat csökkenését eredményezi.

A korlátozó, büntetés alapú gyakorlat elutasítása helyett egy strukturáltabb, pozitív, építő jellegű, interaktív, megerősítésen alapuló megközelítés alkalmazása gyors pozitív eredményeket hozhat.

  • Mi a módszer sikeres gyakorlati használatának kulcsa?

- A modell főbb prioritásai arra irányulnak, hogy a személyzet megértse, hogy minden viselkedés okkal történik; ez az adott személy működési módja. A viselkedések így nem tekinthetők sem pozitívnak, sem negatívnak. Az igényt, hogy megértsük az ezeket megalapozó viselkedéselméleteket, és bizonyítékokat (adatokat) gyűjtsünk, hogy erre a működésre vonatkozó hipotéziseket állítsunk fel, kombinálni kell a támogatott személy értékekkel rendelkező egyénként való megközelítésével. Az adott személyt, és a leginkább érintetteket be kell vonni a fejlesztési tervek és célok kialakításába.

  • Kik számára ajánlja a PBM tréninget?

- A képzés bármely olyan dolgozó számára alkalmas, aki olyan egyénekkel dolgozik, akik kihívó viselkedéseket mutatnak az élet különböző színterein - szolgáltatási területeken, családokban, oktatási intézményekben.


Az akkreditált továbbképzésre köznevelési és szociális ellátás területén működő intézmények jelentkezését várjuk.

A programmal kapcsolatos kérdéseiket elsősorban e-mailben várjuk a kepzes.aki@fszk.hu elérhetőségen, illetve a felnottkepzes@fszk.hu email címen.

Címkék: nincs címke megadva.

Kategória: Hírek


Kapcsolódó tartalmak

Programok az Autizmus Világnapja alkalmából-2017

Idén is színes programokkal készülnek a szervezetek és intézmények az Autizmus Világnapja alkalmából.

Április 2-át az ENSZ 2007 december 18-án jelölte ki az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmus spektrum zavarra. A határozatban az ENSZ arra kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban.

Ennek megfelelően hazánkban is országszerte változatos programok szerveződtek, melyek általunk összegyűjtött listáját az alábbiakban megtekinthetik. Amennyiben egy esemény kimaradt a felsorolásból, kérjük jelezzék nekünk!

Az eseményekről a címre kattintva olvashat.

Tovább...

Ezt is ajánljuk

Megnyílt a "Nem Adom Fel Cafe & Bar"!

Kerekesszékes, látássérült, hallássérült, autizmussal élő és értelmileg akadályozott fiatalok működtetik azt a kávézót, amely 2016. január 27-én nyitott meg Budapest VIII. kerületében.

A Nem Adom Fel Cafe & Bar illetve a hozzá kapcsolódó közösségi terek és irodák 24 fogyatékossággal élő munkavállalónak kínálnak lehetőséget arra, hogy valós munkatapasztalatot szerezzenek, új képességekre tegyenek szert és kapcsolatot építsenek ki a többségi társadalommal.

 

„Hétfőtől péntekig 13 órától 20 óráig várunk minden kedves vendéget! Még nem vagyunk profik, de az igyekezetünk nem maradt el, nem adtuk fel, folyamatosan bővülő kínálatainkkal, kávékkal, szendvicsekkel, süteményekkel várunk Benneteket itt a Baross utca 86-ban! Köszönjük, hogy velünk vagytok, és ha néha bakizunk, elnézitek."

Elérhetőségek a hírre kattintva olvashatóak.

 

 

 

Tovább...