Szabadidő a gyermekkorban

November 4-én, 22 résztvevővel lezajlott a „Morzsák az autizmusról II.” című műhelysorozatunk negyedik és egyben idei utolsó állomásaként a „Szabadidő a gyermekkorban” elnevezésű workshopunk. A felkészítésen az autista gyermekek szabadidős tevékenységeinek tervezéséről volt szó.

Hírünk a címre kattintva tovább olvasható.

A workshopra Faragó Melinda, gyógypedagógus hozta el szakmai tapasztalatait a résztvevőknek. Interaktívan áttekintették az autizmus spektrumán lévő gyermekek szabadidő-tervezésének lépéseit és lehetőségeit, hangsúlyozva a vizuális támogatás fontosságát.

A program második felében Horvát Kriszta gyógypedagógus, az AKI irodavezető mutatta be röviden a 2015 májusában megrendezett autizmus-barát gyermekvasutas családi rendezvényt (link) , az annak tervezésekor felmerült specifikus hangsúlyokkal és felhasznált eszközökkel, vizuális támogatásokkal.

A résztvevők a workshopról és előadójáról az alábbi visszajelzéseket fogalmazták meg:

„Jól felépített, tartalmas, életszerű előadás. Felkészült előadó, nagy gyakorlati tapasztalattal, amit jól meg tud osztani, át tud adni. Praktikus, használható válaszok a kérdezőknek.”

„Több szem többet lát alapon szerintem hasznos a tapasztalatok megosztása egymással, akár szülői, akár szakember oldalról. Csoportmunkák kreatívan zajlottak, problémamegoldás központúak voltak, amikből leszűrt tapasztalatok beépíthetőek.”

„Az előadó felkészült volt. Logikus, áttekinthető, érthető előadást tartott. Kedves, nyitott, rugalmas volt. Alkalmazkodott a hallgatósághoz.”

„Melinda nagyon kedves, nyitott, mindannyiunkra odafigyelni tudó jelenléte segítette a közvetlenség kialakulását köztünk, a résztvevők között is. Bátran fordulhattunk hozzá minden kérdésünkkel, mert szívesen meghallgatott és legjobb tudása szerint válaszolt. Előadói stílusával sikerült felkeltenie az érdeklődésünket és végig meg is tartani azt.”

„Nagyon szuper volt, hogy egy csomó dolgot interaktívan, csoportmunka formájában dolgoztunk fel. A saját élmény mindig sokkal jobb, mintha csak hallgatni kell. Rengeteg sok gyakorlati ötletet kaptam, köszönöm! A hallottak segítettek rendszerezni az eddig megszerzett tudásaimat is.”

Címkék: nincs címke megadva.

Kategória: beszámoló


Kapcsolódó tartalmak

Útmutató csomag autista gyermekeket segítő óvodai és iskolai szakemberek számára

2016. március 25-től elérhető egy útmutató csomag autista gyermekeket segítő óvodai és iskolai szakemberek számára. Az útmutató tartalmazza egyrészt „A fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai hátterének kialakítása” c. TÁMOP 5.4.5 kiemelt projekt keretében elkészült National Autistic Society 3 rövid összefoglalóját illetve a  Nyolc Pont - „Az autista személyek ellátórendszerének országos szintű, komplex innovációja szakmai tanácsadó hálózat és koordinációs központ kialakításával” c. TÁMOP 5.4.11. kiemelt projekt keretében elkészült 2 kiadványt. 

AUTIZMUS SPEKTRUM ZAVAR ÚTMUTATÓ ISKOLÁK SZÁMÁRA  - részlet a National Autistic Society (NAS) információs anyagaiból és módszertani füzeteiből

TANTEREM, OKTATÁS- AZ AUTISTA GYERMEKEK TÁMOGATÁSA - részlet a National Autistic Society (NAS) információs anyagaiból és módszertani füzeteiből

JÁTÉKIDO ÉS JÁTSZÓTÉR, SZÜNET ÉS EBÉDIDŐ - AZ AUTISTA GYERMEKEK TÁMOGATÁSA - részlet a National Autistic Society (NAS) információs anyagaiból és módszertani füzeteiből

AZ OSZTÁLYTÁRSAK ISMERETEINEK BŐVÍTÉSE AZ AUTIZMUSRÓL - részlet az Education Children about Autism in an Inclusive Classroom című kiadványból

HOGYAN BESZÉLGESSÜNK A SZÜLŐKKEL? - A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) kiadványa

 

A kiadványok a hírre kattintva megtekinthetőek és honlapunk dokumentumtárából letölthetőek regisztráció után.

Tovább...

Ezt is ajánljuk

Autizmus és viselkedésprobléma

Október 14-én, 29 résztvevővel lezajlott a „Morzsák az autizmusról II.” című műhelysorozatunk harmadik állomásaként az „Autizmus és viselkedésprobléma” elnevezésű felkészítésünk. A workshop szakemberei a Nagy-Britanniában hosszú múltra visszatekintő „Pozitív Viselkedéstámogatás” (Positive Behaviour Support) módszerbe nyújtottak betekintést.

Hírünk a címre kattintva tovább olvasható.

Tovább...