Mert ő is normális- Versenyfilmek a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

2016. szeptember 24-október 2-ig megrendezésre kerül a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF). Immár harmadik alkalommal érkeznek hozzánk sok esetben díjnyertes alkotások a világ minden tájáról, és négy helyszínen lehet több tucat dokumentumfilmet nézni, melyek után közönségtalálkozót is tartanak az alkotókkal vagy meghívott szakemberekkel.

Két, autizmussal kapcsolatos filmvetítésen az FSZK Autizmus Koordinációs Iroda munkatársai is részt vettek. Mindkét film középpontjában a húszas éveik elején járó autizmus spektrum zavarban érintett fiatalok álltak, akik az adott társadalom elvárásainak próbáltak megfelelni. A két bemutatott miliő, támogatási rendszer azonban nagyban eltért, és meghatározta a filmek hangulatát.

Hírünk a címre kattintva tovább olvasható

A finn – svéd koprodukció, a Don Juan a fiatal orosz Oleget mutatja be, aki édesanyjával él. Az önsajnálatba süllyedt, és meglehetősen domináns édesanya mindenáron „férfit”, „normális embert” kíván belőle faragni, nem ismerve fel meglévő értékeit. Otthon és a terápiás üléseken egyaránt a valódi abúzus különböző formái jelennek meg, ahogy az anya igyekszik „megjavíttatni” fiát.

A fiú a ráerőltetett szerepek között keresi önmagát, miközben úgy tűnik, hogy a bemutatott közegben egyedül ő viselkedik megfelelően.

A Don Juan 2015-ben elnyerte az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (IDFA) legjobb egész estés dokumentumfilmnek járó díját.

A második film Amerikából érkezett a Fesztiválra, mely több fesztivál közönségdíját is elhozta, és rendezői díjjal is jutalmazták. A Mesés élet egy autista fiú, Owen történetét dolgozza fel, bemutatva gyermekkorát és jelenlegi életét, a fiatal felnőtt-lét mindenki által ismert kihívásaival. Owen családja a fiú három éves korát követő visszaesés után Disney rajzfilmek útján kommunikáltak a fiúval. Ezek segítségével teremtett kapcsolatot és értelmezte a világot, jelenleg is kiemelt szerepet töltenek be az életében. A történet bemutatását látványos képi megoldások, animációs szekvenciák kísérték.

Többek meglepetésére, a vetítés után a film egyik szereplője, az autista fiatal bátyja csatlakozott hozzánk és felelt a hallgatóság kérdéseire. Owen továbbra is önállóan él, négy munkája van, a segítők és családja támogatásával maga hozza meg döntéseit, és új barátnőt keres.

A filmvetítés végén az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Autizmus Spektrum Pedagógiája szakirány oktatóinak részvételével, szakemberekkel és érdeklődőkkel, valamint Sós Ágnes dokumentumfilm-rendezővel, a fesztivál főszervezőjével beszélgetés alakult ki, ahol a résztvevők felvetették gondolataikat, kérdéseiket a filmek szereplőivel, történéseivel, vagy akár a dokumentumfilmmel, mint műfajjal kapcsolatban.

A filmek előzetesei az alábbi linkeken elérhetőek:

Don Juan : https://vimeo.com/147926182

Mesés élet: https://www.youtube.com/watch?v=GViXAYCetSI

A programról a www.bidf.hu weboldalon tájékozódhatnak.

 

(A képek forrása:

  1. kép 
  2. kép 
  3. kép )

Címkék: nincs címke megadva.

Kategória: Esemény


Kapcsolódó tartalmak

Térítésmentes képzéseink

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával lehetőségünk nyílik a lent olvasható térítésmentes képzések indítására. A jelentkezési felületek elérhetők az FSZK honlapján, melyek megjelenéséről facebook oldalunkon adunk tájékoztatást.

 

Hírünk a címre kattintva tovább olvasható

Tovább...

Ezt is ajánljuk

Illúzió az inklúzió?

Az Autizmus Koordinációs Iroda „Morzsák az autizmusról” címmel szakmai műhelysorozatot indít. Az első, márciusi alkalmon az inkluzív oktatással kapcsolatos elméleti és gyakorlati kérdéseket megvitatjuk meg.

A program címe: Illúzió az inklúzió? Autista gyerekek inkluzív nevelése, oktatása

Témák: 

  • Az integráció feltételei az intézményekben
  • Miért jó, ha befogadó környezet várja az autista gyermeket?
  • Inklúziós Index, útmutató az inkluzív iskolák fejlesztéséhez
  • Az integrációban megjelenő erősségek, nehézségek az autisztikus triász mentén, és azok kezelési módjai, lehetőségei
  • Osztálytermi viselkedés kialakítása
  • Motiválás, jutalmazás többségi osztályban

Időpont: 2016. március 25. péntek.

Időtartama: 9.30 órától 17.00-ig

Helyszín: FSZK Nonprofit Kft., 1071 Budapest, Damjanich u. 4.

További információ és a jelentkezés feltételei az FSZK honlapján

 

 

Tovább...