Mert ő is normális- Versenyfilmek a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

2016. szeptember 24-október 2-ig megrendezésre kerül a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF). Immár harmadik alkalommal érkeznek hozzánk sok esetben díjnyertes alkotások a világ minden tájáról, és négy helyszínen lehet több tucat dokumentumfilmet nézni, melyek után közönségtalálkozót is tartanak az alkotókkal vagy meghívott szakemberekkel.

Két, autizmussal kapcsolatos filmvetítésen az FSZK Autizmus Koordinációs Iroda munkatársai is részt vettek. Mindkét film középpontjában a húszas éveik elején járó autizmus spektrum zavarban érintett fiatalok álltak, akik az adott társadalom elvárásainak próbáltak megfelelni. A két bemutatott miliő, támogatási rendszer azonban nagyban eltért, és meghatározta a filmek hangulatát.

Hírünk a címre kattintva tovább olvasható

A finn – svéd koprodukció, a Don Juan a fiatal orosz Oleget mutatja be, aki édesanyjával él. Az önsajnálatba süllyedt, és meglehetősen domináns édesanya mindenáron „férfit”, „normális embert” kíván belőle faragni, nem ismerve fel meglévő értékeit. Otthon és a terápiás üléseken egyaránt a valódi abúzus különböző formái jelennek meg, ahogy az anya igyekszik „megjavíttatni” fiát.

A fiú a ráerőltetett szerepek között keresi önmagát, miközben úgy tűnik, hogy a bemutatott közegben egyedül ő viselkedik megfelelően.

A Don Juan 2015-ben elnyerte az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (IDFA) legjobb egész estés dokumentumfilmnek járó díját.

A második film Amerikából érkezett a Fesztiválra, mely több fesztivál közönségdíját is elhozta, és rendezői díjjal is jutalmazták. A Mesés élet egy autista fiú, Owen történetét dolgozza fel, bemutatva gyermekkorát és jelenlegi életét, a fiatal felnőtt-lét mindenki által ismert kihívásaival. Owen családja a fiú három éves korát követő visszaesés után Disney rajzfilmek útján kommunikáltak a fiúval. Ezek segítségével teremtett kapcsolatot és értelmezte a világot, jelenleg is kiemelt szerepet töltenek be az életében. A történet bemutatását látványos képi megoldások, animációs szekvenciák kísérték.

Többek meglepetésére, a vetítés után a film egyik szereplője, az autista fiatal bátyja csatlakozott hozzánk és felelt a hallgatóság kérdéseire. Owen továbbra is önállóan él, négy munkája van, a segítők és családja támogatásával maga hozza meg döntéseit, és új barátnőt keres.

A filmvetítés végén az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Autizmus Spektrum Pedagógiája szakirány oktatóinak részvételével, szakemberekkel és érdeklődőkkel, valamint Sós Ágnes dokumentumfilm-rendezővel, a fesztivál főszervezőjével beszélgetés alakult ki, ahol a résztvevők felvetették gondolataikat, kérdéseiket a filmek szereplőivel, történéseivel, vagy akár a dokumentumfilmmel, mint műfajjal kapcsolatban.

A filmek előzetesei az alábbi linkeken elérhetőek:

Don Juan : https://vimeo.com/147926182

Mesés élet: https://www.youtube.com/watch?v=GViXAYCetSI

A programról a www.bidf.hu weboldalon tájékozódhatnak.

 

(A képek forrása:

  1. kép 
  2. kép 
  3. kép )

Címkék: nincs címke megadva.

Kategória: Esemény


Kapcsolódó tartalmak

Útmutató csomag autista gyermekeket segítő óvodai és iskolai szakemberek számára

2016. március 25-től elérhető egy útmutató csomag autista gyermekeket segítő óvodai és iskolai szakemberek számára. Az útmutató tartalmazza egyrészt „A fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai hátterének kialakítása” c. TÁMOP 5.4.5 kiemelt projekt keretében elkészült National Autistic Society 3 rövid összefoglalóját illetve a  Nyolc Pont - „Az autista személyek ellátórendszerének országos szintű, komplex innovációja szakmai tanácsadó hálózat és koordinációs központ kialakításával” c. TÁMOP 5.4.11. kiemelt projekt keretében elkészült 2 kiadványt. 

AUTIZMUS SPEKTRUM ZAVAR ÚTMUTATÓ ISKOLÁK SZÁMÁRA  - részlet a National Autistic Society (NAS) információs anyagaiból és módszertani füzeteiből

TANTEREM, OKTATÁS- AZ AUTISTA GYERMEKEK TÁMOGATÁSA - részlet a National Autistic Society (NAS) információs anyagaiból és módszertani füzeteiből

JÁTÉKIDO ÉS JÁTSZÓTÉR, SZÜNET ÉS EBÉDIDŐ - AZ AUTISTA GYERMEKEK TÁMOGATÁSA - részlet a National Autistic Society (NAS) információs anyagaiból és módszertani füzeteiből

AZ OSZTÁLYTÁRSAK ISMERETEINEK BŐVÍTÉSE AZ AUTIZMUSRÓL - részlet az Education Children about Autism in an Inclusive Classroom című kiadványból

HOGYAN BESZÉLGESSÜNK A SZÜLŐKKEL? - A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) kiadványa

 

A kiadványok a hírre kattintva megtekinthetőek és honlapunk dokumentumtárából letölthetőek regisztráció után.

Tovább...

Ezt is ajánljuk

Beszámoló a budakalászi érzékenyítő projekt napról

A Szentistvántelepi Általános Iskola évente négyszer szervez projekt napot, mely témája ez alkalommal - 2016. árpilis 8-án -  a fogyatékosság volt. Az iskola több fogyatékosügyi szervezetet kért fel, hogy érzékenyítő napot tartson az iskola több mint 500 tanulójának felismerve, hogy a társadalmi szemléletformálást a gyermekeknél érdemes kezdeni.

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. három állomással kapcsolódott be a programba. A tanulók több szempontból is betekintést nyerhettek a fogyatékos emberek életébe: megtanulhatták többek között a Braille írás alapjait, tesztelhették készségeiket egy szájról olvasási szoftver kipróbálásával, szimulációs szemüveg szettben labdás játékokat játszhattak, valamint kreatív játékok kapcsán közelebb kerülhettek az autizmus spektrumán elhelyezkedő gyermekek és felnőttek gondolatvilágához.

Hírünk a címre kattintva folytatódik.

Tovább...