Mert ő is normális- Versenyfilmek a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

2016. szeptember 24-október 2-ig megrendezésre kerül a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF). Immár harmadik alkalommal érkeznek hozzánk sok esetben díjnyertes alkotások a világ minden tájáról, és négy helyszínen lehet több tucat dokumentumfilmet nézni, melyek után közönségtalálkozót is tartanak az alkotókkal vagy meghívott szakemberekkel.

Két, autizmussal kapcsolatos filmvetítésen az FSZK Autizmus Koordinációs Iroda munkatársai is részt vettek. Mindkét film középpontjában a húszas éveik elején járó autizmus spektrum zavarban érintett fiatalok álltak, akik az adott társadalom elvárásainak próbáltak megfelelni. A két bemutatott miliő, támogatási rendszer azonban nagyban eltért, és meghatározta a filmek hangulatát.

Hírünk a címre kattintva tovább olvasható

A finn – svéd koprodukció, a Don Juan a fiatal orosz Oleget mutatja be, aki édesanyjával él. Az önsajnálatba süllyedt, és meglehetősen domináns édesanya mindenáron „férfit”, „normális embert” kíván belőle faragni, nem ismerve fel meglévő értékeit. Otthon és a terápiás üléseken egyaránt a valódi abúzus különböző formái jelennek meg, ahogy az anya igyekszik „megjavíttatni” fiát.

A fiú a ráerőltetett szerepek között keresi önmagát, miközben úgy tűnik, hogy a bemutatott közegben egyedül ő viselkedik megfelelően.

A Don Juan 2015-ben elnyerte az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (IDFA) legjobb egész estés dokumentumfilmnek járó díját.

A második film Amerikából érkezett a Fesztiválra, mely több fesztivál közönségdíját is elhozta, és rendezői díjjal is jutalmazták. A Mesés élet egy autista fiú, Owen történetét dolgozza fel, bemutatva gyermekkorát és jelenlegi életét, a fiatal felnőtt-lét mindenki által ismert kihívásaival. Owen családja a fiú három éves korát követő visszaesés után Disney rajzfilmek útján kommunikáltak a fiúval. Ezek segítségével teremtett kapcsolatot és értelmezte a világot, jelenleg is kiemelt szerepet töltenek be az életében. A történet bemutatását látványos képi megoldások, animációs szekvenciák kísérték.

Többek meglepetésére, a vetítés után a film egyik szereplője, az autista fiatal bátyja csatlakozott hozzánk és felelt a hallgatóság kérdéseire. Owen továbbra is önállóan él, négy munkája van, a segítők és családja támogatásával maga hozza meg döntéseit, és új barátnőt keres.

A filmvetítés végén az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Autizmus Spektrum Pedagógiája szakirány oktatóinak részvételével, szakemberekkel és érdeklődőkkel, valamint Sós Ágnes dokumentumfilm-rendezővel, a fesztivál főszervezőjével beszélgetés alakult ki, ahol a résztvevők felvetették gondolataikat, kérdéseiket a filmek szereplőivel, történéseivel, vagy akár a dokumentumfilmmel, mint műfajjal kapcsolatban.

A filmek előzetesei az alábbi linkeken elérhetőek:

Don Juan : https://vimeo.com/147926182

Mesés élet: https://www.youtube.com/watch?v=GViXAYCetSI

A programról a www.bidf.hu weboldalon tájékozódhatnak.

 

(A képek forrása:

  1. kép 
  2. kép 
  3. kép )

Címkék: nincs címke megadva.

Kategória: Esemény


Kapcsolódó tartalmak

Programok az Autizmus Világnapja alkalmából-2017

Idén is színes programokkal készülnek a szervezetek és intézmények az Autizmus Világnapja alkalmából.

Április 2-át az ENSZ 2007 december 18-án jelölte ki az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmus spektrum zavarra. A határozatban az ENSZ arra kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban.

Ennek megfelelően hazánkban is országszerte változatos programok szerveződtek, melyek általunk összegyűjtött listáját az alábbiakban megtekinthetik. Amennyiben egy esemény kimaradt a felsorolásból, kérjük jelezzék nekünk!

Az eseményekről a címre kattintva olvashat.

Tovább...

Ezt is ajánljuk

"A Korai Fejlesztés Hete" rendezvény sorozat 2016. február 8-12. között

2016.02.05.

Korai fejlesztés hete címmel rendezvénysorozatot hírdet a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat 2016. február 8 - 12.  között.  A központi rendezvény és a tagintézményekben (kerületi pedagógiai szakszolgálatokban) tartandó különböző, változatos programok kapcsán – melyek egész héten látogathatók - szeretnék felhívni a figyelmet a kora-gyermekkori prevenciós ellátások fontosságára. Rendezvényekre szeretettel várják az érdeklődő szülőket, a kisgyermekkel kapcsolatban lévő orvosokat, védőnőket, szakembereket. 

Hír forrása a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat honlapja, az érdeklődők bővebb tájékoztatást találhatnak a letölthető és lapozgatható programfüzetből.   

Az esemény ingyenes,  a részvételi szándékot a programfüzetben található elérhetőségeken szükséges jelezni. 

Tovább...