Mert ő is normális- Versenyfilmek a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

2016. szeptember 24-október 2-ig megrendezésre kerül a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF). Immár harmadik alkalommal érkeznek hozzánk sok esetben díjnyertes alkotások a világ minden tájáról, és négy helyszínen lehet több tucat dokumentumfilmet nézni, melyek után közönségtalálkozót is tartanak az alkotókkal vagy meghívott szakemberekkel.

Két, autizmussal kapcsolatos filmvetítésen az FSZK Autizmus Koordinációs Iroda munkatársai is részt vettek. Mindkét film középpontjában a húszas éveik elején járó autizmus spektrum zavarban érintett fiatalok álltak, akik az adott társadalom elvárásainak próbáltak megfelelni. A két bemutatott miliő, támogatási rendszer azonban nagyban eltért, és meghatározta a filmek hangulatát.

Hírünk a címre kattintva tovább olvasható

A finn – svéd koprodukció, a Don Juan a fiatal orosz Oleget mutatja be, aki édesanyjával él. Az önsajnálatba süllyedt, és meglehetősen domináns édesanya mindenáron „férfit”, „normális embert” kíván belőle faragni, nem ismerve fel meglévő értékeit. Otthon és a terápiás üléseken egyaránt a valódi abúzus különböző formái jelennek meg, ahogy az anya igyekszik „megjavíttatni” fiát.

A fiú a ráerőltetett szerepek között keresi önmagát, miközben úgy tűnik, hogy a bemutatott közegben egyedül ő viselkedik megfelelően.

A Don Juan 2015-ben elnyerte az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (IDFA) legjobb egész estés dokumentumfilmnek járó díját.

A második film Amerikából érkezett a Fesztiválra, mely több fesztivál közönségdíját is elhozta, és rendezői díjjal is jutalmazták. A Mesés élet egy autista fiú, Owen történetét dolgozza fel, bemutatva gyermekkorát és jelenlegi életét, a fiatal felnőtt-lét mindenki által ismert kihívásaival. Owen családja a fiú három éves korát követő visszaesés után Disney rajzfilmek útján kommunikáltak a fiúval. Ezek segítségével teremtett kapcsolatot és értelmezte a világot, jelenleg is kiemelt szerepet töltenek be az életében. A történet bemutatását látványos képi megoldások, animációs szekvenciák kísérték.

Többek meglepetésére, a vetítés után a film egyik szereplője, az autista fiatal bátyja csatlakozott hozzánk és felelt a hallgatóság kérdéseire. Owen továbbra is önállóan él, négy munkája van, a segítők és családja támogatásával maga hozza meg döntéseit, és új barátnőt keres.

A filmvetítés végén az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Autizmus Spektrum Pedagógiája szakirány oktatóinak részvételével, szakemberekkel és érdeklődőkkel, valamint Sós Ágnes dokumentumfilm-rendezővel, a fesztivál főszervezőjével beszélgetés alakult ki, ahol a résztvevők felvetették gondolataikat, kérdéseiket a filmek szereplőivel, történéseivel, vagy akár a dokumentumfilmmel, mint műfajjal kapcsolatban.

A filmek előzetesei az alábbi linkeken elérhetőek:

Don Juan : https://vimeo.com/147926182

Mesés élet: https://www.youtube.com/watch?v=GViXAYCetSI

A programról a www.bidf.hu weboldalon tájékozódhatnak.

 

(A képek forrása:

  1. kép 
  2. kép 
  3. kép )

Címkék: nincs címke megadva.

Kategória: Esemény


Kapcsolódó tartalmak

Programok az Autizmus Világnapja alkalmából-2017

Idén is színes programokkal készülnek a szervezetek és intézmények az Autizmus Világnapja alkalmából.

Április 2-át az ENSZ 2007 december 18-án jelölte ki az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmus spektrum zavarra. A határozatban az ENSZ arra kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban.

Ennek megfelelően hazánkban is országszerte változatos programok szerveződtek, melyek általunk összegyűjtött listáját az alábbiakban megtekinthetik. Amennyiben egy esemény kimaradt a felsorolásból, kérjük jelezzék nekünk!

Az eseményekről a címre kattintva olvashat.

Tovább...

Ezt is ajánljuk

Véget ért a pécsi Autizmus 5 lépésben képzés

Véget ért a pécsi ötnapos „Autizmus 5 lépésben” szülőtréning Nagy Orsolya szülő és Horvát Krisztina gyógypedagógus vezetésével. Kitartóan együtt dolgozott a trénerekkel 18 autista gyermeket nevelő szülő egész júniusban. Voltak közöttük házaspárok, de jött két nagymama és egy édesapa egyedül is.  Nagyon lelkes és nagyon vegyes volt a csoport, a résztvevők gyermekei közül néhányan már jó pár éve diagnózissal rendelkeznek, de eljött egy egészen kicsi kisfiú anyukája is, aki márciusban kapta meg a diagnózisról szóló véleményt.  Az elméleti tudás megosztása mellett rengeteg játékba ágyazott gyakorlatra és tapasztalatcserére is volt mód.

 

A visszajelzések szerint:

  •  a tréning erőssége a sok új információ, a csoportbeszélgetések, a gyakorlatiasság, az elmélet és gyakorlat összekapcsolása, valamint ahogy az egyik résztvevő megfogalmazta: “közelebb hozta gyermekemet a megértés szintjén”
  • a tréning gyengeségei között szerepelt, hogy nehéz volt a napirendet betartani, és igen megterhelő 8 órán keresztül figyelni, néhány szülő lelkiismeret furdalást érzett, amiért nem volt otthon a tréningnapok alatt, volt, aki nehezen fogalmazta meg saját gondjait, másoknak  a problémákkal való szembesülés ment nehezen
  • ami hiányzott: több idő, mélyebben elmélyedni egy-egy témában, és egy kis hóesés, mert igazi hőségben fejeztük be a képzéstJ
  • a résztvevők saját bevallásuk szerint változtak a tréning során: már most próbálnak több vizuális segítséget adni gyermekeiknek, napirendet, hetirendet, algoritmusokat vezetnek be, megpróbálkoznak szociális történetek írásával és használatával, - van, akit megnyugtatott, hogy „nincs egyedül”, találkozott hasonló problémákkal élő emberekkel.

 

 

A tréning záró gyakorlataként minden résztvevő gyurmafigurában formálta meg érzéseit, gondolatait a tréninggel kapcsolatban: többen kört vagy földgömböt formáztak, mert úgy élték meg, kerekebb lett a világ a tanultak által, volt, aki egy ajándékdobozt készített teli tudással és tapasztalatokkal, virágot is „kaptunk”, a megújulás, megerősödés jelképeként, egy édesanya levél formát gyúrt, a változást, megújulást, kapcsolattartást jelezve. Megjelent egy nap-forma is, mert autista gyermeket nevelve is meg kell, meg lehet találni az élet napos oldalát. A szívvel azt üzente egy szülő, hogy az életünk csak szívvel-lélekkel élhető igazán.

Köszönjük, hogy velünk voltak kedves pécsi, és Pécs környéki szülők, sok sikert és kitartást kívánunk a tanultak alkalmazásához!  

 

Tovább...