Mi a játék egy autista kisgyermek számára?

Szeptember 9-én a „Morzsák az autizmusról” elnevezésű műhelysorozat következő állomásaként az Autizmus Koordinációs Iroda „Morzsák az autizmusról II.- Mi a játék az autista kisgyermek számára?” címmel indított felkészítést. A workshopon 25 érdeklődő vett részt: szakemberek és érintett gyermekek hozzátartozói egyaránt. Az interaktív előadás során az óvodás korú autista gyermekek korai fejlesztésének gyakorlati kérdéseit vitatták meg szakember támogatásával.

Hírünk a címre kattintva tovább olvasható.

 

A műhely előadója Szabó Mariann, korai interventor, fejlesztőpedagógus, pedagógiai szaktanár volt, aki Bóka Viktóriával, egy érintett gyermek édesanyjával közösen osztotta meg tapasztalatait az autista kisgyermekek fejlesztésével kapcsolatban.

A képzés elején az érdeklődők felidézték saját gyermekkori játékélményeiket és ezekhez fűződő érzelmeiket, mely alapot szolgáltatott annak bemutatására, hogy miért fontos a játék egy autizmussal élő kisgyermek számára.

Az előadás második részében a Floortime szemlélet, és annak gyakorlati megvalósításával, a DIR módszer került bemutatásra, az előadó saját élményű beszámolóival és videó bemutatóival kísérve.

Interaktív gyakorlat keretében a résztvevők kiscsoportos formában megoldási javaslatokat gyűjtöttek esettanulmányokban olvasott, autizmus spektrumon lévő gyermekek esetében megfigyelt problémás viselkedésekre, játéktevékenységen belüli nehézségekre, majd a szakember javaslatai és észrevételei mentén megosztották ezeket egymással.

Az előadás záró szakaszában a szülők és szakemberek együttműködésének praktikus szempontjait, a team optimális működését tekintették át közösen.

A résztvevők az oktatókról illetve a felkészítésről az alábbi visszajelzéseket írták (a teljesség igénye nélkül):

„Jól felkészült, kiváló szakember, nagy gyakorlati tapasztalattal, sok ötlettel, amit megosztott a résztvevőkkel.”

„Elméleti és gyakorlati tudása kiváló, jól strukturált ismereteket élvezetes módon adott át, adott elő, kiváló kommunikációs és interakciós értékekkel és képességgel, jól fenntartotta a figyelmet.”

„Rendkívül hasznosnak tartom a kettős vezetést, a szakember és az édesanya összehangolt előadását, több nézőpontú prezentációját.”

 

Címkék: nincs címke megadva.

Kategória: Esemény


Kapcsolódó tartalmak

Térítésmentes képzéseink

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával lehetőségünk nyílik a lent olvasható térítésmentes képzések indítására. A jelentkezési felületek elérhetők az FSZK honlapján, melyek megjelenéséről facebook oldalunkon adunk tájékoztatást.

 

Hírünk a címre kattintva tovább olvasható

Tovább...

Ezt is ajánljuk

Beszámoló a százhalombattai Születéstől Felnőttkorig XI. konferenciáról

A Szülők Fóruma Egyesület és partnerei által XI. alkalommal megrendezésre kerülő Születéstől Felnőttkorig konferenciáján jártunk 2015. November 27-én.

A hírre kattintva elolvashatja rövid beszámolónkat.

Tovább...