Mi a játék egy autista kisgyermek számára?

Szeptember 9-én a „Morzsák az autizmusról” elnevezésű műhelysorozat következő állomásaként az Autizmus Koordinációs Iroda „Morzsák az autizmusról II.- Mi a játék az autista kisgyermek számára?” címmel indított felkészítést. A workshopon 25 érdeklődő vett részt: szakemberek és érintett gyermekek hozzátartozói egyaránt. Az interaktív előadás során az óvodás korú autista gyermekek korai fejlesztésének gyakorlati kérdéseit vitatták meg szakember támogatásával.

Hírünk a címre kattintva tovább olvasható.

 

A műhely előadója Szabó Mariann, korai interventor, fejlesztőpedagógus, pedagógiai szaktanár volt, aki Bóka Viktóriával, egy érintett gyermek édesanyjával közösen osztotta meg tapasztalatait az autista kisgyermekek fejlesztésével kapcsolatban.

A képzés elején az érdeklődők felidézték saját gyermekkori játékélményeiket és ezekhez fűződő érzelmeiket, mely alapot szolgáltatott annak bemutatására, hogy miért fontos a játék egy autizmussal élő kisgyermek számára.

Az előadás második részében a Floortime szemlélet, és annak gyakorlati megvalósításával, a DIR módszer került bemutatásra, az előadó saját élményű beszámolóival és videó bemutatóival kísérve.

Interaktív gyakorlat keretében a résztvevők kiscsoportos formában megoldási javaslatokat gyűjtöttek esettanulmányokban olvasott, autizmus spektrumon lévő gyermekek esetében megfigyelt problémás viselkedésekre, játéktevékenységen belüli nehézségekre, majd a szakember javaslatai és észrevételei mentén megosztották ezeket egymással.

Az előadás záró szakaszában a szülők és szakemberek együttműködésének praktikus szempontjait, a team optimális működését tekintették át közösen.

A résztvevők az oktatókról illetve a felkészítésről az alábbi visszajelzéseket írták (a teljesség igénye nélkül):

„Jól felkészült, kiváló szakember, nagy gyakorlati tapasztalattal, sok ötlettel, amit megosztott a résztvevőkkel.”

„Elméleti és gyakorlati tudása kiváló, jól strukturált ismereteket élvezetes módon adott át, adott elő, kiváló kommunikációs és interakciós értékekkel és képességgel, jól fenntartotta a figyelmet.”

„Rendkívül hasznosnak tartom a kettős vezetést, a szakember és az édesanya összehangolt előadását, több nézőpontú prezentációját.”

 

Címkék: nincs címke megadva.

Kategória: Esemény


Kapcsolódó tartalmak

Útmutató csomag autista gyermekeket segítő óvodai és iskolai szakemberek számára

2016. március 25-től elérhető egy útmutató csomag autista gyermekeket segítő óvodai és iskolai szakemberek számára. Az útmutató tartalmazza egyrészt „A fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai hátterének kialakítása” c. TÁMOP 5.4.5 kiemelt projekt keretében elkészült National Autistic Society 3 rövid összefoglalóját illetve a  Nyolc Pont - „Az autista személyek ellátórendszerének országos szintű, komplex innovációja szakmai tanácsadó hálózat és koordinációs központ kialakításával” c. TÁMOP 5.4.11. kiemelt projekt keretében elkészült 2 kiadványt. 

AUTIZMUS SPEKTRUM ZAVAR ÚTMUTATÓ ISKOLÁK SZÁMÁRA  - részlet a National Autistic Society (NAS) információs anyagaiból és módszertani füzeteiből

TANTEREM, OKTATÁS- AZ AUTISTA GYERMEKEK TÁMOGATÁSA - részlet a National Autistic Society (NAS) információs anyagaiból és módszertani füzeteiből

JÁTÉKIDO ÉS JÁTSZÓTÉR, SZÜNET ÉS EBÉDIDŐ - AZ AUTISTA GYERMEKEK TÁMOGATÁSA - részlet a National Autistic Society (NAS) információs anyagaiból és módszertani füzeteiből

AZ OSZTÁLYTÁRSAK ISMERETEINEK BŐVÍTÉSE AZ AUTIZMUSRÓL - részlet az Education Children about Autism in an Inclusive Classroom című kiadványból

HOGYAN BESZÉLGESSÜNK A SZÜLŐKKEL? - A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) kiadványa

 

A kiadványok a hírre kattintva megtekinthetőek és honlapunk dokumentumtárából letölthetőek regisztráció után.

Tovább...

Ezt is ajánljuk

Álomcsoki-gyár

A következő beszámolónk elfogultan csokoládépárti, szeretnénk átadni a csokoládé csodáját mindazoknak, akik még nem találkoztak az ország első (és jelenleg egyelten) autizmus-barát csokoládé manufaktúrájának egyedülálló termékeivel.

A hírre kattintva tovább olvasható (legördül az alábbi szöveg)

 

 

Tovább...