Mi a játék egy autista kisgyermek számára?

Szeptember 9-én a „Morzsák az autizmusról” elnevezésű műhelysorozat következő állomásaként az Autizmus Koordinációs Iroda „Morzsák az autizmusról II.- Mi a játék az autista kisgyermek számára?” címmel indított felkészítést. A workshopon 25 érdeklődő vett részt: szakemberek és érintett gyermekek hozzátartozói egyaránt. Az interaktív előadás során az óvodás korú autista gyermekek korai fejlesztésének gyakorlati kérdéseit vitatták meg szakember támogatásával.

Hírünk a címre kattintva tovább olvasható.

 

A műhely előadója Szabó Mariann, korai interventor, fejlesztőpedagógus, pedagógiai szaktanár volt, aki Bóka Viktóriával, egy érintett gyermek édesanyjával közösen osztotta meg tapasztalatait az autista kisgyermekek fejlesztésével kapcsolatban.

A képzés elején az érdeklődők felidézték saját gyermekkori játékélményeiket és ezekhez fűződő érzelmeiket, mely alapot szolgáltatott annak bemutatására, hogy miért fontos a játék egy autizmussal élő kisgyermek számára.

Az előadás második részében a Floortime szemlélet, és annak gyakorlati megvalósításával, a DIR módszer került bemutatásra, az előadó saját élményű beszámolóival és videó bemutatóival kísérve.

Interaktív gyakorlat keretében a résztvevők kiscsoportos formában megoldási javaslatokat gyűjtöttek esettanulmányokban olvasott, autizmus spektrumon lévő gyermekek esetében megfigyelt problémás viselkedésekre, játéktevékenységen belüli nehézségekre, majd a szakember javaslatai és észrevételei mentén megosztották ezeket egymással.

Az előadás záró szakaszában a szülők és szakemberek együttműködésének praktikus szempontjait, a team optimális működését tekintették át közösen.

A résztvevők az oktatókról illetve a felkészítésről az alábbi visszajelzéseket írták (a teljesség igénye nélkül):

„Jól felkészült, kiváló szakember, nagy gyakorlati tapasztalattal, sok ötlettel, amit megosztott a résztvevőkkel.”

„Elméleti és gyakorlati tudása kiváló, jól strukturált ismereteket élvezetes módon adott át, adott elő, kiváló kommunikációs és interakciós értékekkel és képességgel, jól fenntartotta a figyelmet.”

„Rendkívül hasznosnak tartom a kettős vezetést, a szakember és az édesanya összehangolt előadását, több nézőpontú prezentációját.”

 

Címkék: nincs címke megadva.

Kategória: Esemény


Kapcsolódó tartalmak

Programok az Autizmus Világnapja alkalmából-2017

Idén is színes programokkal készülnek a szervezetek és intézmények az Autizmus Világnapja alkalmából.

Április 2-át az ENSZ 2007 december 18-án jelölte ki az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmus spektrum zavarra. A határozatban az ENSZ arra kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban.

Ennek megfelelően hazánkban is országszerte változatos programok szerveződtek, melyek általunk összegyűjtött listáját az alábbiakban megtekinthetik. Amennyiben egy esemény kimaradt a felsorolásból, kérjük jelezzék nekünk!

Az eseményekről a címre kattintva olvashat.

Tovább...

Ezt is ajánljuk

"A Korai Fejlesztés Hete" rendezvény sorozat 2016. február 8-12. között

2016.02.05.

Korai fejlesztés hete címmel rendezvénysorozatot hírdet a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat 2016. február 8 - 12.  között.  A központi rendezvény és a tagintézményekben (kerületi pedagógiai szakszolgálatokban) tartandó különböző, változatos programok kapcsán – melyek egész héten látogathatók - szeretnék felhívni a figyelmet a kora-gyermekkori prevenciós ellátások fontosságára. Rendezvényekre szeretettel várják az érdeklődő szülőket, a kisgyermekkel kapcsolatban lévő orvosokat, védőnőket, szakembereket. 

Hír forrása a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat honlapja, az érdeklődők bővebb tájékoztatást találhatnak a letölthető és lapozgatható programfüzetből.   

Az esemény ingyenes,  a részvételi szándékot a programfüzetben található elérhetőségeken szükséges jelezni. 

Tovább...