Beszámoló a budakalászi érzékenyítő projekt napról

A Szentistvántelepi Általános Iskola évente négyszer szervez projekt napot, mely témája ez alkalommal - 2016. árpilis 8-án -  a fogyatékosság volt. Az iskola több fogyatékosügyi szervezetet kért fel, hogy érzékenyítő napot tartson az iskola több mint 500 tanulójának felismerve, hogy a társadalmi szemléletformálást a gyermekeknél érdemes kezdeni.

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. három állomással kapcsolódott be a programba. A tanulók több szempontból is betekintést nyerhettek a fogyatékos emberek életébe: megtanulhatták többek között a Braille írás alapjait, tesztelhették készségeiket egy szájról olvasási szoftver kipróbálásával, szimulációs szemüveg szettben labdás játékokat játszhattak, valamint kreatív játékok kapcsán közelebb kerülhettek az autizmus spektrumán elhelyezkedő gyermekek és felnőttek gondolatvilágához.

Hírünk a címre kattintva folytatódik.

Az autizmus pontra érkező gyermekek minden csoportban rendelkeztek ismeretekkel az autizmusról, néhányan személyes ismeretségből adódóan, többen pedig az iskola tanulóinak közreműködésével készült érzékenyítő kisfilm kapcsán.

Az állomáson három féle játékkal vártuk a gyermekeket. Az egyik feladat az volt, hogy növekvő sorba álljanak aszerint, hogy hányadikán születtek, azzal a csavarral, hogy közben nem beszélhettek. Bár minden más eszközt lehetőségükben állt használni, a csoportok a gesztusokkal történő kommunikáció útját választották. Ezzel azt érzékelhették, hogy mennyivel nehezebb akár egy egyszerű feladat végrehajtása is, ha az embert nehezen értik meg, és számára is nehéz a másik közléseinek, szándékainak megértése, mely jelenség gyakori autista emberek esetében. Egy másik feladat során a diákoknak négy csoportban kellett ugyanazt a tárgyat meghajtogatniuk. A különbség az volt, hogy az egyik csoport videón, egy másik képes folyamatábrán követhette az elkészítés menetét, míg a harmadik csoport pontokba foglalt szöveges utasítást, a negyedik csoport egy összefüggő, fölös információkkal teletűzdelt szöveget kapott. A csoportok gyorsaságából és a saját tapasztalatukból a gyerekek kikövetkeztették, hogy kinek volt könnyebb, és kinek nehezebb dolga, melyet a szakember átvezetett arra, hogy az autista embereknek is nagy segítséget jelent a vizuális segítség, akárcsak nekik. Például a hétköznapi feladatok elvégzése során (akár egy táskabepakolás, akár egy kézmosás) lépésről lépésre haladunk akárcsak ők a hajtogatás során, de ha nincs elég segítség, bizony sokszor elakadhatunk, ahogy a gyerekek is tették. A harmadik típusú feladatnál gyakran használt szólásokat és közmondásokat kellett lerajzolniuk a gyermekeknek úgy, hogy elképzelték a konkrét jelentését. A többi csapatnak ki kellett találnia, hogy melyiket jelenítették meg. Nagy vidámságra adott okot a „Vak tyúk is talál szemet.” vagy a „Szöget üt a fejébe.” kifejezések ábrázolása, és véleményem szerint az élmény által maradandóvá vált az a tudás, hogy az autista gyermekek és felnőttek gyakran az ilyen kifejezéseket szó szerint értelmezik, és mást érthetnek alatta, mint tipikusan fejlődő társaik. A diákok igényes menetleveleket készítettek a fogyatékosság témakörében, és minden állomáson pontokat kaptak a hozzáállásukra és magatartásukra. Nem volt kérdéses, hogy a csoportok maximális pontszámot érdemeltek.

A foglalkozások után eredményhirdetés következett, majd az iskola a számos segítő munkáját oklevéllel jutalmazta. A projektnap lezárásaként a gyermekek jelnyelven előadtak egy dalt, melyen szintén látszott, hogy elérte célját a program, a gyermekek arcán visszaköszönt a külső résztvevők és a tantestület elhivatott munkája.

 

 

 

Címkék: nincs címke megadva.

Kategória: Esemény


Kapcsolódó tartalmak

Térítésmentes képzéseink

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával lehetőségünk nyílik a lent olvasható térítésmentes képzések indítására. A jelentkezési felületek elérhetők az FSZK honlapján, melyek megjelenéséről facebook oldalunkon adunk tájékoztatást.

 

Hírünk a címre kattintva tovább olvasható

Tovább...

Ezt is ajánljuk

Illúzió az inklúzió? Autista gyerekek inkluzív nevelése, oktatása

Ezzel a címmel rendeztük meg a Morzsák az autizmusról című műhelysorozatunk első programját, melyen 38 résztvevő (többségében gyógypedagógus és pedagógus) segítségével arra próbáltunk meg választ keresni, hogy miként tudjuk elősegíteni az autista gyermekek sikeres inklúzióját.

Beszámolók a címre kattintva olvasható.

Tovább...