Álomcsoki-gyár

A következő beszámolónk elfogultan csokoládépárti, szeretnénk átadni a csokoládé csodáját mindazoknak, akik még nem találkoztak az ország első (és jelenleg egyelten) autizmus-barát csokoládé manufaktúrájának egyedülálló termékeivel.

A hírre kattintva tovább olvasható (legördül az alábbi szöveg)

 

 

2016. február 19-én ellátogattunk a Kockacsoki budai manufaktúrájába, ahol a délelőtt folyamán nem csak a legfinomabb, kézzel készített csokoládékat kóstolhattuk meg, hanem megismerhettük a csokoládé történetét is Dénes Ákos tolmácsolásában. Tudták Önök, hogy a kakaót több száz évig kellemetlen ízű, fogyasztásra alkalmatlan italnak tartották Európában? Csak az 1600-as évek közepén kezdett divatos itallá válni, igazi népszerűségre pedig a svájci Nestlé fivérek segítségével tett szert, akik 1876-ban elkészítettek az első tejcsokoládé-szeletet. Ma már az egyik legfinomabb és legsokoldalúbb desszertek készülnek belőle – ízesíthetjük gyümölcsökkel, diófélékkel, és egyre népszerűbbek a különleges ízesítésű változatai, mint pl. a sós vagy csípős (chilis) csokoládé.

Dénes Ákos (fotó Mahunka Balázs)

A Dénes Ákos által vezetett bemutatón rövid áttekintést kaptunk a kakaó bab, a kakaó őrlemény és az ebből készült ét, tej és ízesített csokoládék jellemzőiről.

A kakaó külfönböző formákban (fotó Mahunka Balázs)

Majd a kóstolót az általunk már jól ismert Kockacsoki termékekkel folytattuk: chilis (étcsokoládé kalocsai csípős paprikával), kávébabos (étcsokoládé aprított kakaóbabbal), Earl Gray ízesítésű és aszalt meggyes étcsokoládét kóstoltunk, melyekért még azok a résztvevők is lelkesedtek, akik bevallásuk szerint nem szeretik az étcsokit! A személyes kedvenceim ezután következtek: a sós (tejcsokoládé fekete láva sóval), kávés és karamellás csokik különböző variációkban, mely ízek, bármilyen meglepő, nagyon jól kiegészítik egymást. Ennek bizonyítéka, hogy a „Bécsi kávé” elnevezésű sóskaramellás-kávés csokoládéjával a Kockacsoki benevezett egy nemzetközi versenyre, amelyet reméljük meg is nyernek!

Bécsi kávés csoki

Az ét-és tejcsokoládén kívül bon-bonokat és pralinékat is készít a Kockacsoki.  Pl. a 70%-os étcsokoládéból készült trüffelkockát, a fehér csokoládéval borított kapucsínós kockát, vagy a tejcsokiba mártott vajkaramellát. 

 

Kávés praliné (fotó: Kockacsoki Facebook) 

A bob-bon és pralinécsodák közül hármat szeretnék kiemelni: a marcipánosat, a konyakmeggyeset és a pezsgős-rózsaborsosat. A marcipános praliné kóstolása közben rögtön eszembe jutottak azok a barátaim, akik állítják, hogy a marcipán már önmagában is émelyítő, csokoládéval együtt pedig egyenesen büntetés – hát ez a marcipános praliné, egyáltalán nem az a kategória! Élénk mandula ízű felső rétege alatt éppen tökéletesen édes és krémes a marcipán, mondom ezt úgy, hogy előtte már legalább 10 különböző csokit kóstoltunk meg.  Én személy szerint a konyakmeggyel állok hadilábon, de a Kockacsoki ebben is profi – csak annyira alkoholos amennyire muszáj és a meggyet körülölelő töltelék szilárd, nem kell balesetektől tartani, amikor beleharapunk a csokiba.  A harmadik, végül utolsó finomság, a pezsgős rózsaborsos, amely kiérdemelte, hogy egy új bekezdést kapjon. Ő az.

Pezsgős és rózsaborsos bon-bon (fotó Mahunka Balázs)

Szemnek, szájnak és léleknek is gyógyír ez a kis bon-bon. A töltelék állaga a Raffaello mandulakrémjéhez hasonlít, az íze valóban pezsgős, kifejezetten kellemes. A borsos cukorborítás megadja a ropogós, édes, de mégis kicsit erős, borsos textúrát, amely meglepően jól működik a belső, puha krémmel. Számomra ez az íz azonnal a nyarat, a napsütést, a természet békéjét hozta vissza. 

Köszönjük a meghívást, a remek programot és a fantasztikus ízeket!

Csoportkép (fotó Mahunka Balázs)

Elérhetőségek:Kockacsoki Nonprofit Kft.

1111 Budapest, Budafoki út 12.

(06 1) 794 6871; (06 70) 608 9024 vagy 608 9026

E-mail: info@kockacsoki.hu

Webshop: http://www.kockacsoki.com

 

A kóstolón Mahunka Balázs készített fotókat, melyek itt megtekinthetőek.

Dénesné Spitzer Évával a Tudatos Vásárló honlapján olvashatnak friss interjút. 

Címkék: nincs címke megadva.

Kategória: Esemény


Kapcsolódó tartalmak

Útmutató csomag autista gyermekeket segítő óvodai és iskolai szakemberek számára

2016. március 25-től elérhető egy útmutató csomag autista gyermekeket segítő óvodai és iskolai szakemberek számára. Az útmutató tartalmazza egyrészt „A fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai hátterének kialakítása” c. TÁMOP 5.4.5 kiemelt projekt keretében elkészült National Autistic Society 3 rövid összefoglalóját illetve a  Nyolc Pont - „Az autista személyek ellátórendszerének országos szintű, komplex innovációja szakmai tanácsadó hálózat és koordinációs központ kialakításával” c. TÁMOP 5.4.11. kiemelt projekt keretében elkészült 2 kiadványt. 

AUTIZMUS SPEKTRUM ZAVAR ÚTMUTATÓ ISKOLÁK SZÁMÁRA  - részlet a National Autistic Society (NAS) információs anyagaiból és módszertani füzeteiből

TANTEREM, OKTATÁS- AZ AUTISTA GYERMEKEK TÁMOGATÁSA - részlet a National Autistic Society (NAS) információs anyagaiból és módszertani füzeteiből

JÁTÉKIDO ÉS JÁTSZÓTÉR, SZÜNET ÉS EBÉDIDŐ - AZ AUTISTA GYERMEKEK TÁMOGATÁSA - részlet a National Autistic Society (NAS) információs anyagaiból és módszertani füzeteiből

AZ OSZTÁLYTÁRSAK ISMERETEINEK BŐVÍTÉSE AZ AUTIZMUSRÓL - részlet az Education Children about Autism in an Inclusive Classroom című kiadványból

HOGYAN BESZÉLGESSÜNK A SZÜLŐKKEL? - A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) kiadványa

 

A kiadványok a hírre kattintva megtekinthetőek és honlapunk dokumentumtárából letölthetőek regisztráció után.

Tovább...

Ezt is ajánljuk

"Egy nap együtt" az AOSZ-szal

2015. november 28-án megrendezésre kerül az AOSZ idei tagszervezeti találkozója és szakmai börzéje, melyre a szervezet honlapján regisztrálhatnak az érdeklődők! 

A rendezvény címe: EGY NAP EGYÜTT – AOSZ NAP 2015

Helyszín: ELTE BGGYK, 1097 Budapest, Ecseri út 3.

Az eseményen részt vesz irodánk is, minden érdeklődőt szeretettel várunk az Autizmus Koordinációs Iroda standjánál. 

 

Tovább...