Álomcsoki-gyár

A következő beszámolónk elfogultan csokoládépárti, szeretnénk átadni a csokoládé csodáját mindazoknak, akik még nem találkoztak az ország első (és jelenleg egyelten) autizmus-barát csokoládé manufaktúrájának egyedülálló termékeivel.

A hírre kattintva tovább olvasható (legördül az alábbi szöveg)

 

 

2016. február 19-én ellátogattunk a Kockacsoki budai manufaktúrájába, ahol a délelőtt folyamán nem csak a legfinomabb, kézzel készített csokoládékat kóstolhattuk meg, hanem megismerhettük a csokoládé történetét is Dénes Ákos tolmácsolásában. Tudták Önök, hogy a kakaót több száz évig kellemetlen ízű, fogyasztásra alkalmatlan italnak tartották Európában? Csak az 1600-as évek közepén kezdett divatos itallá válni, igazi népszerűségre pedig a svájci Nestlé fivérek segítségével tett szert, akik 1876-ban elkészítettek az első tejcsokoládé-szeletet. Ma már az egyik legfinomabb és legsokoldalúbb desszertek készülnek belőle – ízesíthetjük gyümölcsökkel, diófélékkel, és egyre népszerűbbek a különleges ízesítésű változatai, mint pl. a sós vagy csípős (chilis) csokoládé.

Dénes Ákos (fotó Mahunka Balázs)

A Dénes Ákos által vezetett bemutatón rövid áttekintést kaptunk a kakaó bab, a kakaó őrlemény és az ebből készült ét, tej és ízesített csokoládék jellemzőiről.

A kakaó külfönböző formákban (fotó Mahunka Balázs)

Majd a kóstolót az általunk már jól ismert Kockacsoki termékekkel folytattuk: chilis (étcsokoládé kalocsai csípős paprikával), kávébabos (étcsokoládé aprított kakaóbabbal), Earl Gray ízesítésű és aszalt meggyes étcsokoládét kóstoltunk, melyekért még azok a résztvevők is lelkesedtek, akik bevallásuk szerint nem szeretik az étcsokit! A személyes kedvenceim ezután következtek: a sós (tejcsokoládé fekete láva sóval), kávés és karamellás csokik különböző variációkban, mely ízek, bármilyen meglepő, nagyon jól kiegészítik egymást. Ennek bizonyítéka, hogy a „Bécsi kávé” elnevezésű sóskaramellás-kávés csokoládéjával a Kockacsoki benevezett egy nemzetközi versenyre, amelyet reméljük meg is nyernek!

Bécsi kávés csoki

Az ét-és tejcsokoládén kívül bon-bonokat és pralinékat is készít a Kockacsoki.  Pl. a 70%-os étcsokoládéból készült trüffelkockát, a fehér csokoládéval borított kapucsínós kockát, vagy a tejcsokiba mártott vajkaramellát. 

 

Kávés praliné (fotó: Kockacsoki Facebook) 

A bob-bon és pralinécsodák közül hármat szeretnék kiemelni: a marcipánosat, a konyakmeggyeset és a pezsgős-rózsaborsosat. A marcipános praliné kóstolása közben rögtön eszembe jutottak azok a barátaim, akik állítják, hogy a marcipán már önmagában is émelyítő, csokoládéval együtt pedig egyenesen büntetés – hát ez a marcipános praliné, egyáltalán nem az a kategória! Élénk mandula ízű felső rétege alatt éppen tökéletesen édes és krémes a marcipán, mondom ezt úgy, hogy előtte már legalább 10 különböző csokit kóstoltunk meg.  Én személy szerint a konyakmeggyel állok hadilábon, de a Kockacsoki ebben is profi – csak annyira alkoholos amennyire muszáj és a meggyet körülölelő töltelék szilárd, nem kell balesetektől tartani, amikor beleharapunk a csokiba.  A harmadik, végül utolsó finomság, a pezsgős rózsaborsos, amely kiérdemelte, hogy egy új bekezdést kapjon. Ő az.

Pezsgős és rózsaborsos bon-bon (fotó Mahunka Balázs)

Szemnek, szájnak és léleknek is gyógyír ez a kis bon-bon. A töltelék állaga a Raffaello mandulakrémjéhez hasonlít, az íze valóban pezsgős, kifejezetten kellemes. A borsos cukorborítás megadja a ropogós, édes, de mégis kicsit erős, borsos textúrát, amely meglepően jól működik a belső, puha krémmel. Számomra ez az íz azonnal a nyarat, a napsütést, a természet békéjét hozta vissza. 

Köszönjük a meghívást, a remek programot és a fantasztikus ízeket!

Csoportkép (fotó Mahunka Balázs)

Elérhetőségek:Kockacsoki Nonprofit Kft.

1111 Budapest, Budafoki út 12.

(06 1) 794 6871; (06 70) 608 9024 vagy 608 9026

E-mail: info@kockacsoki.hu

Webshop: http://www.kockacsoki.com

 

A kóstolón Mahunka Balázs készített fotókat, melyek itt megtekinthetőek.

Dénesné Spitzer Évával a Tudatos Vásárló honlapján olvashatnak friss interjút. 

Címkék: nincs címke megadva.

Kategória: Esemény


Kapcsolódó tartalmak

Programok az Autizmus Világnapja alkalmából-2017

Idén is színes programokkal készülnek a szervezetek és intézmények az Autizmus Világnapja alkalmából.

Április 2-át az ENSZ 2007 december 18-án jelölte ki az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmus spektrum zavarra. A határozatban az ENSZ arra kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban.

Ennek megfelelően hazánkban is országszerte változatos programok szerveződtek, melyek általunk összegyűjtött listáját az alábbiakban megtekinthetik. Amennyiben egy esemény kimaradt a felsorolásból, kérjük jelezzék nekünk!

Az eseményekről a címre kattintva olvashat.

Tovább...

Ezt is ajánljuk

Illúzió az inklúzió?

Az Autizmus Koordinációs Iroda „Morzsák az autizmusról” címmel szakmai műhelysorozatot indít. Az első, márciusi alkalmon az inkluzív oktatással kapcsolatos elméleti és gyakorlati kérdéseket megvitatjuk meg.

A program címe: Illúzió az inklúzió? Autista gyerekek inkluzív nevelése, oktatása

Témák: 

  • Az integráció feltételei az intézményekben
  • Miért jó, ha befogadó környezet várja az autista gyermeket?
  • Inklúziós Index, útmutató az inkluzív iskolák fejlesztéséhez
  • Az integrációban megjelenő erősségek, nehézségek az autisztikus triász mentén, és azok kezelési módjai, lehetőségei
  • Osztálytermi viselkedés kialakítása
  • Motiválás, jutalmazás többségi osztályban

Időpont: 2016. március 25. péntek.

Időtartama: 9.30 órától 17.00-ig

Helyszín: FSZK Nonprofit Kft., 1071 Budapest, Damjanich u. 4.

További információ és a jelentkezés feltételei az FSZK honlapján

 

 

Tovább...