A december 7-i héten történt

2015. december 13. 

Rövid összefoglalónkban az Autizmus Koordinációs Iroda életében fontos híreinket osztjuk meg, melyek reméljük az autizmussal élő személyek, családjaik és az őket segítő szakemberek számára hasznosak lehetnek. A héten a ELTE Fogyatékosügyi Központjának és a Budapesti Patrónus Alapítvánnak a rendezvényein jártunk, továbbá abúzussal kapcsolatos programot szerveztünk illetve tájékoztatjuk önöket egy pályázatról és egy játékról is. A hírre kattintva ezekről bővebben is olvashat.

Nagyon örülünk, ha a hírekeinket megosztjákt másokkal, hiszen gyakran ezekről csak később, vagy egyáltalán nem értesülnek az érintettek.

Az ELTE Fogyatékosügyi Központjának ünnepélyes megnyitóján jártunk december 10-én. A megnyitón Kovács Krisztina a Fogyatékosügyi Központ vezetője előadásából megtudtuk, hogy a Fogyatékosügyi Központ az első – és jelenleg az egyedüli – a hazai felsőoktatási rendszerben, amely fogyatékos hallgatók számára komplex szolgáltatásokat nyújt. A Fogyatékosügyi Központ célja, hogy a speciális szükségletű hallgatóknak minden támogatást megadjon ahhoz, hogy egyenlő hozzáféréssel, akadálymentes módon tudják egyetemi tanulmányaikat elvégezni. A központ a kari koordinátori hálózat segítségével megszervezi a hallgatók számára a személyi segítői hálózatot, felméri az eszköz- és szolgáltatási igényeket, részt vesz a tananyag-digitalizálásban, valamint koordinálja az akadálymentesítési törekvéseket.  

A központ szolgáltatásairól Matolcsi Rita a központ koordinátora (a Nyolc Pont projektben korábban intézménytámogató szakértőnk - a szerk.) és Rozemberczki Zoltán, informatikus tartott előadást, melyből megtudhattuk, hogy az ELTE Neptun rendszere látássérültek számára akadálymentes, illetve hogy a hallgatók egyéni szükségleteken alapuló segítséget kapnak, mely az autista hallgatók számára kiemelten fontos. A megnyitóvégén Dr. Scheuer Gyula, kancellár jelképesen átadta Kovács Krisztinának a központ kulcsát, majd dicsérő szavakkal méltatta a szakemberek munkáját a fogyatékos hallgatók esélyegyenlőségének megteremtése érdekében. 

 

ELTE Fogyatékosügyi Központjának elérhetőségei itt találhatóak. A megnyitóról bővebben itt olvashat.

Képforrása: http://www.elte.hu/hir?id=NW-7774 és www.google.hu/maps

 

A fogyatékosság és abúzus témájú szakmai tevékenységünk következő eseménye december 11-én, egy érzékenyítő workshop formájában került megrendezésre. A program során az FSZK két munkatársa Nagy Zsuzsa (Oktatási és Szolgáltatásfejlesztési Csoport) és Német-Mikes Andrea (Autizmus Koordinációs Iroda) tartott egy rövid érzékenyítő-tréninget a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület önkénteseinek és munkatársainak. Az érzékenyítésen rövid áttekintést nyújtottunk a fogyatékos emberek esetén jellemző fokozottabban kiszolgáltatott állapotról, melyeknek gyakran a sérülés típusa (pl. érzékszervi vagy értelmi) illetve a nem megfelelő, támogató környezet lehet az oka.  Szó esett arról is, hogy az autizmussal élő emberek gyakran védtelenebbek az abúzussal szemben, többek között a szociális-kommunikáció terén tapasztalható nehézségeik miatt (pl. gyakran nem értik a környezetük szándékait). A résztvevők visszajelzései alapján, bízunk a további együttműködésben.

NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület elérhetőségei itt találhatóak.

 

December 11-én a Budapesti Patrónus Alapítvány által megrendezésre került Rajmond napon jártunk. A rendezvény témája az Együttműködés a fogyatékkal élő felnőttek ellátásában (fókuszban az autizmus). Az eseményre több civil szervezet érkezett azzal a céllal, hogy az iskolákból kikerült autizmussal élő és beilleszkedési problémákkal küzdő fiatalok, felnőttek életének, ellátásának helyzetéről, az ellátásban részt vevő önkormányzatok, intézmények, civil szervezetek együttműködési módjairól és lehetőségeiről egyeztessen. A rendezvény célja, hogy szorosabb együttműködés alakuljon ki a tevékenykedő intézmények, civil szervezetek között. Velünk együtt jelen volt az AOSZ, Autizmus Alapítvány, AURA Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület, MITIŐK Szülők Érdekvédelmi Egyesülete az Autistákért, MOZAIK Közhasznú Egyesület az Autizmussal Élő Emberekért, Egy Másik Út Alapítvány,  SOFI, AutiÉrdekcsoport és az AUT-PONT is.

A Budapesti Patrónus Alapítvány elérhetősége itt található.

 

A héten megjelent honlapunkon egy nemzetközi pályázat is lakhatás témában, hírünket itt olvashatják. Illetve feltöltésre került két szakmai segédanyag is, a Gyakorlati útmutatót és Jó gyakorlatokat szintén kattintás után olvashatják el és tölthetik le az érdeklődők.

 

Végül egy kis játékra invitáljuk Önöket! Ha még nem hallottak róla, a Facebook oldalunkon elindítottuk a „KÖNYVET KARÁCSONYRA” játékunkat, mellyel december 14-én és 22-én a nemrég megjelent könyveinkért tudnak játszani.

 

 

Részletek az AKI Facebook oldalán .

 

Ha Önnek is van híre, amit szívesen megosztana honlapunkon, kérjük írjon az aki@autizmusiroda.hu címre.

 

Címkék: nincs címke megadva.

Kategória: Hírek


Kapcsolódó tartalmak

Útmutató csomag autista gyermekeket segítő óvodai és iskolai szakemberek számára

2016. március 25-től elérhető egy útmutató csomag autista gyermekeket segítő óvodai és iskolai szakemberek számára. Az útmutató tartalmazza egyrészt „A fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai hátterének kialakítása” c. TÁMOP 5.4.5 kiemelt projekt keretében elkészült National Autistic Society 3 rövid összefoglalóját illetve a  Nyolc Pont - „Az autista személyek ellátórendszerének országos szintű, komplex innovációja szakmai tanácsadó hálózat és koordinációs központ kialakításával” c. TÁMOP 5.4.11. kiemelt projekt keretében elkészült 2 kiadványt. 

AUTIZMUS SPEKTRUM ZAVAR ÚTMUTATÓ ISKOLÁK SZÁMÁRA  - részlet a National Autistic Society (NAS) információs anyagaiból és módszertani füzeteiből

TANTEREM, OKTATÁS- AZ AUTISTA GYERMEKEK TÁMOGATÁSA - részlet a National Autistic Society (NAS) információs anyagaiból és módszertani füzeteiből

JÁTÉKIDO ÉS JÁTSZÓTÉR, SZÜNET ÉS EBÉDIDŐ - AZ AUTISTA GYERMEKEK TÁMOGATÁSA - részlet a National Autistic Society (NAS) információs anyagaiból és módszertani füzeteiből

AZ OSZTÁLYTÁRSAK ISMERETEINEK BŐVÍTÉSE AZ AUTIZMUSRÓL - részlet az Education Children about Autism in an Inclusive Classroom című kiadványból

HOGYAN BESZÉLGESSÜNK A SZÜLŐKKEL? - A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) kiadványa

 

A kiadványok a hírre kattintva megtekinthetőek és honlapunk dokumentumtárából letölthetőek regisztráció után.

Tovább...

Ezt is ajánljuk

Iskolakezdés vagy iskolaváltás- Tippek és trükkök

Az autista gyermekek és fiatalok nehéznek találhatják a változásokat, beleértve az iskola megkezdését vagy az iskolaváltást. Az alábbi stratégiákkal az átmenetet megelőző időszakban és a változás idején megtámogathatja gyermekét, valamint útmutatót is találhat az iskolával való együttműködéshez.

Hírünk a címre kattintva tovább olvasható

Tovább...