A december 7-i héten történt

2015. december 13. 

Rövid összefoglalónkban az Autizmus Koordinációs Iroda életében fontos híreinket osztjuk meg, melyek reméljük az autizmussal élő személyek, családjaik és az őket segítő szakemberek számára hasznosak lehetnek. A héten a ELTE Fogyatékosügyi Központjának és a Budapesti Patrónus Alapítvánnak a rendezvényein jártunk, továbbá abúzussal kapcsolatos programot szerveztünk illetve tájékoztatjuk önöket egy pályázatról és egy játékról is. A hírre kattintva ezekről bővebben is olvashat.

Nagyon örülünk, ha a hírekeinket megosztjákt másokkal, hiszen gyakran ezekről csak később, vagy egyáltalán nem értesülnek az érintettek.

Az ELTE Fogyatékosügyi Központjának ünnepélyes megnyitóján jártunk december 10-én. A megnyitón Kovács Krisztina a Fogyatékosügyi Központ vezetője előadásából megtudtuk, hogy a Fogyatékosügyi Központ az első – és jelenleg az egyedüli – a hazai felsőoktatási rendszerben, amely fogyatékos hallgatók számára komplex szolgáltatásokat nyújt. A Fogyatékosügyi Központ célja, hogy a speciális szükségletű hallgatóknak minden támogatást megadjon ahhoz, hogy egyenlő hozzáféréssel, akadálymentes módon tudják egyetemi tanulmányaikat elvégezni. A központ a kari koordinátori hálózat segítségével megszervezi a hallgatók számára a személyi segítői hálózatot, felméri az eszköz- és szolgáltatási igényeket, részt vesz a tananyag-digitalizálásban, valamint koordinálja az akadálymentesítési törekvéseket.  

A központ szolgáltatásairól Matolcsi Rita a központ koordinátora (a Nyolc Pont projektben korábban intézménytámogató szakértőnk - a szerk.) és Rozemberczki Zoltán, informatikus tartott előadást, melyből megtudhattuk, hogy az ELTE Neptun rendszere látássérültek számára akadálymentes, illetve hogy a hallgatók egyéni szükségleteken alapuló segítséget kapnak, mely az autista hallgatók számára kiemelten fontos. A megnyitóvégén Dr. Scheuer Gyula, kancellár jelképesen átadta Kovács Krisztinának a központ kulcsát, majd dicsérő szavakkal méltatta a szakemberek munkáját a fogyatékos hallgatók esélyegyenlőségének megteremtése érdekében. 

 

ELTE Fogyatékosügyi Központjának elérhetőségei itt találhatóak. A megnyitóról bővebben itt olvashat.

Képforrása: http://www.elte.hu/hir?id=NW-7774 és www.google.hu/maps

 

A fogyatékosság és abúzus témájú szakmai tevékenységünk következő eseménye december 11-én, egy érzékenyítő workshop formájában került megrendezésre. A program során az FSZK két munkatársa Nagy Zsuzsa (Oktatási és Szolgáltatásfejlesztési Csoport) és Német-Mikes Andrea (Autizmus Koordinációs Iroda) tartott egy rövid érzékenyítő-tréninget a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület önkénteseinek és munkatársainak. Az érzékenyítésen rövid áttekintést nyújtottunk a fogyatékos emberek esetén jellemző fokozottabban kiszolgáltatott állapotról, melyeknek gyakran a sérülés típusa (pl. érzékszervi vagy értelmi) illetve a nem megfelelő, támogató környezet lehet az oka.  Szó esett arról is, hogy az autizmussal élő emberek gyakran védtelenebbek az abúzussal szemben, többek között a szociális-kommunikáció terén tapasztalható nehézségeik miatt (pl. gyakran nem értik a környezetük szándékait). A résztvevők visszajelzései alapján, bízunk a további együttműködésben.

NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület elérhetőségei itt találhatóak.

 

December 11-én a Budapesti Patrónus Alapítvány által megrendezésre került Rajmond napon jártunk. A rendezvény témája az Együttműködés a fogyatékkal élő felnőttek ellátásában (fókuszban az autizmus). Az eseményre több civil szervezet érkezett azzal a céllal, hogy az iskolákból kikerült autizmussal élő és beilleszkedési problémákkal küzdő fiatalok, felnőttek életének, ellátásának helyzetéről, az ellátásban részt vevő önkormányzatok, intézmények, civil szervezetek együttműködési módjairól és lehetőségeiről egyeztessen. A rendezvény célja, hogy szorosabb együttműködés alakuljon ki a tevékenykedő intézmények, civil szervezetek között. Velünk együtt jelen volt az AOSZ, Autizmus Alapítvány, AURA Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület, MITIŐK Szülők Érdekvédelmi Egyesülete az Autistákért, MOZAIK Közhasznú Egyesület az Autizmussal Élő Emberekért, Egy Másik Út Alapítvány,  SOFI, AutiÉrdekcsoport és az AUT-PONT is.

A Budapesti Patrónus Alapítvány elérhetősége itt található.

 

A héten megjelent honlapunkon egy nemzetközi pályázat is lakhatás témában, hírünket itt olvashatják. Illetve feltöltésre került két szakmai segédanyag is, a Gyakorlati útmutatót és Jó gyakorlatokat szintén kattintás után olvashatják el és tölthetik le az érdeklődők.

 

Végül egy kis játékra invitáljuk Önöket! Ha még nem hallottak róla, a Facebook oldalunkon elindítottuk a „KÖNYVET KARÁCSONYRA” játékunkat, mellyel december 14-én és 22-én a nemrég megjelent könyveinkért tudnak játszani.

 

 

Részletek az AKI Facebook oldalán .

 

Ha Önnek is van híre, amit szívesen megosztana honlapunkon, kérjük írjon az aki@autizmusiroda.hu címre.

 

Címkék: nincs címke megadva.

Kategória: Hírek


Kapcsolódó tartalmak

Programok az Autizmus Világnapja alkalmából-2017

Idén is színes programokkal készülnek a szervezetek és intézmények az Autizmus Világnapja alkalmából.

Április 2-át az ENSZ 2007 december 18-án jelölte ki az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmus spektrum zavarra. A határozatban az ENSZ arra kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban.

Ennek megfelelően hazánkban is országszerte változatos programok szerveződtek, melyek általunk összegyűjtött listáját az alábbiakban megtekinthetik. Amennyiben egy esemény kimaradt a felsorolásból, kérjük jelezzék nekünk!

Az eseményekről a címre kattintva olvashat.

Tovább...

Ezt is ajánljuk

MASZK kutatás: Jól-lét az autizmusban érintett családokban

Kezdetét vette az adatgyűjtés az autista gyermekeket nevelő családok és a tipikusan fejlődő gyermekek szüleinek életminőségéről és pszichológiai jól-létéről.

Az Ön válaszainak segítségével a kutatás megalapozhatja a szülők támogatását szolgáló újabb módszerek kialakítását!

Az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport (MASZK) négyéves programjában egy nagymintás felmérés és egy azt követő részletesebb vizsgálat célja, hogy a szakemberek jobban megismerjék az autizmussal élő gyermekek és felnőttek szüleinek pszichológiai jóllétét, életminőségét, illetve mindazon tényezőket, amelyek ezeket befolyásolják. A kutatás részét képezi egy olyan módszertani útmutató kidolgozása is, amely segíti az autista diákok befogadását.

Hírünk a címre kattintva tovább olvasható

Tovább...