Beszámoló a „Sínen vagyunk!” autizmus-barát integrált családi programról

 

Azok a családok, akik fiatalabb vagy akár már idősebb autista gyereket/fiatalt nevelnek, gyakran szembesülhetnek azzal, hogy nem könnyű olyan szabadidős programot találni, ami az egész család számára élvezetes, pihentető és mindenki jól érezheti magát.  Nem titkolt célunk, hogy az autizmus barát programok szervezésével és az ott használt segédanyagok megosztásával ötleteket, mintát szeretnénk adni egyéb intézmények, szervezetek számára ahhoz, hogy máshol is megrendezésre kerülhessenek hasonló programok. Mert nagy a hiány az olyan programokból, ahol biztonságban érezheti magát az a család is, aki autista gyerekkel-fiatallal mozdulna ki.

Erre a hiányra reflektálva és az autizmus-barát rendezvények jó gyakorlatát folytatva csillagászati és adventi programunk után olyan eseményt szerettünk volna szervezni, ahol egyszerre több család, idősebb-fiatalabb, kisebb-nagyobb is megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot akkor is, ha valakit még inkább a mozgás és a rakosgatás érdekel, de akkor is, ha valaki már szeret adatok, tények után kutatni. Így szinte kézenfekvő volt a sokakat megmozgató közlekedés témaköre mentén elindulnunk.

2018. május 5-én, a szentendrei Tömegközlekedési Múzeumban megvalósult programot az FSZK Montázs projektjének keretében szerveztük meg. Az eseményre 23 autista gyermeket nevelő család tudott eljönni. Mivel a múzeum a program alatt a szokásos működésmód szerint nyitva állt a nagyközönség előtt, így minden, a programhoz csatlakozni vágyó család is részt vehetett, így vált programunk integrálttá. Az alábbiakban megosztjuk Önökkel a rendezvényről szóló beszámolónkat az esemény menetével, főbb segédanyagaival, saját tapasztalatainkkal és a résztvevők visszajelzéseivel.

Hírünk a címre kattintva tovább olvasható

A program tervezésekor hangsúlyosan jelent meg az a törekvés, hogy az érintett családok kapcsolatba kerüljenek átlagos családokkal, mialatt biztosítjuk számukra azt a „védettséget” és kiszámíthatóságot, mely az eddigi rendezvényeken is kulcsfontosságú volt.

A helyszín kiválasztásánál fontos szempont volt a tér strukturálhatósága, valamint céljainknak megfelelő rugalmas alakíthatósága. Szerencsénkre ebben partner volt a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum, mely támogatást ezúton is köszönünk. A helyszín nagy alapterülete a sok lehetőség mellett akadályokat is rejtett magában, így programunkat a múzeum fedett hangárjára korlátoztuk, melyet háromszori bejárást követően rendeztünk be. Emellett biztosítottunk egy szobát is elvonulásra, csendes tevékenykedésre, ha valamelyik gyermeket túl sok inger érné.

Az időpont és a helyszín meghatározását követően 30 családban állapítottuk meg a maximális résztvevői számot. Bizonytalan pontot jelentett, hogy a regisztrált érdeklődőkön kívül a múzeum többi látogatója mennyivel növeli a résztvevők számát, így sok és sokféle segédanyagot, játékot találtunk ki. A program felhívását az eddigieknek megfelelően az FSZK honlapján és az Autizmus Koordinációs Iroda facebook oldalán osztottuk meg. A híradást nagy érdeklődés követte, a regisztrációk száma a határidő előtt elérte a maximumot, így várólistát is indítottunk. A jelentkezési felületen rögzíteni kellett a résztvevők számát, az érintett gyermek(ek) életkorát, olvasási szintjét és azt, hogy milyen közösségbe jár. Ezek az információk a tevékenységek szervezésénél, elhelyezésénél segítségünkre szolgáltak.

A jelentkezők e-mailben kaptak visszajelzést regisztrációjuk elfogadásáról, valamint részvételük megerősítését követően a rendezvény kezdete előtt egy héttel megkapták a gyermekeik felkészítését segítő tájékoztatót, a program napirendjét, a követendő viselkedési szabályokat, valamint az élmények otthoni feldolgozását segítő naplót. Mindezeket a helyszínen, regisztrációkor is átnyújtottuk a családoknak emellett útravalóul átadtunk a közlekedéssel kapcsolatos többféle szintű szociális történeteket is.

A résztvevő gyermekek életkoruk tekintetében is változatosságot mutattak: másfél éves baba és 18 éves fiatal felnőtt is volt a látogatók között. Legnagyobb létszámban a kisiskolás korosztály képviseltette magát. A gyermekek biztonsága érdekében a részvétel feltétele volt, hogy a szülők mindvégig mellettük maradjanak.

A pénztárnál való sorbanállást, és így a várakozási időt úgy tudtuk megrövidíteni, hogy a Magyar Államkincstár (MÁK) által fogyatékossági támogatásban való részesülésről kibocsátott hatósági igazolvánnyal rendelkezők és 1 fő sorban állás nélkül léphetett be a múzeum területére.

A családok 10 féle állomáson különböző típusú játékokat próbálhattak ki, eltérő útvonalak bejárásával. A különböző útvonalakat követve kétféle típusú játékot lehetett kipróbálni. Az egyiknél inkább a cselekvés hordozta magában az örömet (kupakok dobálása gurigába, mágnes ragasztása villamosra, színezés, autótologatás, masírozás nyakba akasztható járművel, képek válogatása cipősdobozba), a másik típusban többet lehetett gondolkodni, szabályok mentén tevékenykedni (kvízjáték, memória, társasjáték, különbségkereső, járművek hajtogatása, labirintusjáték, számösszekötés, képkiegészítés). A választási lehetőségekről szintén tájékoztattuk a szülőket az esemény előtti napokban arra kérve őket, hogy gondolják át, hogy melyik típusú tevékenységek illeszkednek jobban gyermekükhöz, és azokat mutassák meg nekik. A regisztrációkor rájuk bíztuk, hogy melyik típusú útvonalat választják gyermekükkel.

Az kétféle útvonalból 3-3 féle változat is készült abból a praktikus okból, hogy a résztvevői létszámot jobban el lehessen osztani, így kikerülve a tömeget és az állomásokon való várakozást. Annál az útvonalnál, amely cselekvésközpontú játékokhoz vezetett, az állomások teljes képe alapján kellett megtalálni a helyszínt, míg a komplexebb tevékenységekre a programhelyek egy részletéből kellett rábukkanni.

A múzeum autizmus iránt érdeklődő látogatói számára a Csodás dolgok történhetnek című, autizmusról szóló ismeretterjesztő videót készítettük el lapozható füzet formátumban. Az egyszerű és világos nyelvezetű, vizuálisan erőteljesen megtámogatott segédanyag gyermekek számára befogadható információkat szolgáltat az autizmus spektrum zavar megismeréséhez és elfogadásához.

Az egyes állomások a járművek közötti „közös terekben” vagy a járművek belsejében helyezkedtek el. A felhasznált közös tereket padlószőnyeggel borítottuk be. Az állomásokon minimum egy fő állomásfőnök tartózkodott, esetenként több segítő is rendelkezésre állt. Mindegyik állomáson lehetősége volt minden látogatónak a játékba kapcsolódni.

Volt olyan gyermek, aki ragaszkodott az útvonal követéséhez pontról pontra a megadott sorrendben, volt, aki tetszőleges sorrendben kereste fel az útvonalon jelölt állomásokat, illetve olyan is, aki a helyszínt bejárva alkalomszerűen kapcsolódott az egyes útjába kerülő tevékenységekhez. 

A programot a rendelkezésre álló 2 óra elteltével csapatkép zárta a népszerű combino villamosnak kifestett-tehénnél, Várakozásunknak megfelelően több család a program vége előtt távozott, ennek megfelelően rugalmasan alakítottuk az esemény lezárását.

A résztvevők elégedettségének felmérésére a családoktól visszajelzéseket kértünk a program egészére, szervezésére, segédanyagaira vonatkozóan. Kiemelnénk néhány választ, amelyek megerősítettek minket abban, hogy jó úton járunk:

„Sokkal jobban érezte magát a fiam ebben a környezetben. Olyan volt számára, mintha „haza érkezett volna”.”

„Jó volt, hogy különböző szintű tevékenységekbe lehetett bekapcsolódni, így a különböző érdeklődésű gyerekek is találtak elfoglaltságot.”

 „Mind a segédanyagok, mind az önkéntesek türelme és kedvessége kiváló volt!”

 

A program segédanyagai az alábbi linken elérhetőek: http://fszk.hu/wp-content/uploads/2018/06/Segedanyagok_osszesitett.pdf

Az eseményről az M1 Esély című magazinjának munkatársai is beszámoltak, melyet itt tudnak megtekinteni: https://nava.hu/id/3310543


 

MONTÁZS projekt

A fogyatékos személyek számára nyújtott szakmai

és közszolgáltatások hozzáférhetőségének kialakítása,

fejlesztése - EFOP 1.9.2. – VEKOP-16-2016-00001

Címkék: nincs címke megadva.

Kategória: beszámoló


Kapcsolódó tartalmak

Útmutató csomag autista gyermekeket segítő óvodai és iskolai szakemberek számára

2016. március 25-től elérhető egy útmutató csomag autista gyermekeket segítő óvodai és iskolai szakemberek számára. Az útmutató tartalmazza egyrészt „A fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai hátterének kialakítása” c. TÁMOP 5.4.5 kiemelt projekt keretében elkészült National Autistic Society 3 rövid összefoglalóját illetve a  Nyolc Pont - „Az autista személyek ellátórendszerének országos szintű, komplex innovációja szakmai tanácsadó hálózat és koordinációs központ kialakításával” c. TÁMOP 5.4.11. kiemelt projekt keretében elkészült 2 kiadványt. 

AUTIZMUS SPEKTRUM ZAVAR ÚTMUTATÓ ISKOLÁK SZÁMÁRA  - részlet a National Autistic Society (NAS) információs anyagaiból és módszertani füzeteiből

TANTEREM, OKTATÁS- AZ AUTISTA GYERMEKEK TÁMOGATÁSA - részlet a National Autistic Society (NAS) információs anyagaiból és módszertani füzeteiből

JÁTÉKIDO ÉS JÁTSZÓTÉR, SZÜNET ÉS EBÉDIDŐ - AZ AUTISTA GYERMEKEK TÁMOGATÁSA - részlet a National Autistic Society (NAS) információs anyagaiból és módszertani füzeteiből

AZ OSZTÁLYTÁRSAK ISMERETEINEK BŐVÍTÉSE AZ AUTIZMUSRÓL - részlet az Education Children about Autism in an Inclusive Classroom című kiadványból

HOGYAN BESZÉLGESSÜNK A SZÜLŐKKEL? - A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) kiadványa

 

A kiadványok a hírre kattintva megtekinthetőek és honlapunk dokumentumtárából letölthetőek regisztráció után.

Tovább...

Ezt is ajánljuk

Szabadidő a gyermekkorban

November 4-én, 22 résztvevővel lezajlott a „Morzsák az autizmusról II.” című műhelysorozatunk negyedik és egyben idei utolsó állomásaként a „Szabadidő a gyermekkorban” elnevezésű workshopunk. A felkészítésen az autista gyermekek szabadidős tevékenységeinek tervezéséről volt szó.

Hírünk a címre kattintva tovább olvasható.

Tovább...