Beszámoló az Autizmus barát adventi készülődésről

Azok a közösségi és szabadidős programok, amelyek a neurotipikus emberek számára élvezetet nyújtanak, autista kortársaik számára jelentős kihívást jelenthetnek. Különbségeik az autizmusra jellemző kommunikációs nehézségekben, szociális tájékozódó-képességben való nehézségekben, rugalmatlan viselkedés-szervezésben vagy a szenzoros ingerek iránti érzékenységben mutatkozhatnak meg, és korlátozhatják az érintett ember bevonódását egy programba.

Az autizmus-barát rendezvények jó gyakorlatát folytatva csillagászati programunk után az ünnepek közeledtével, adventi témakörben rendeztünk családi napot, mely tapasztalatait, segédanyagait egy hasonló rendezvény megvalósítására biztatva az alábbiakban osztjuk meg Önökkel.

Hírünk a címre kattintva tovább olvasható

A rendezvény a Montázs projekt keretében 2017. december 8-án 13 család részvételével került megrendezésre, és autizmus-barát jellegében különbözött az ünnepi időszakban elérhető programoktól. A résztvevő családok mézeskalácsokat formáztak és díszítettek, valamint számos kézműves foglalkozás közül választhattak.

A program helyszínét több alkalmas és számos intézményt érintő terepszemlét követően választottuk ki. Szükségünk volt kellő számú résztvevőt biztonságosan és áttekinthetően befogadó tankonyhára, valamint egy tágas teremre, ahol a kézműves tevékenységek folyhattak. Így esett a választásunk a Gundel Károly Szakképző Iskolára, ahol rendezvényünk Kóbor Zoltán igazgató úr segítő együttműködésével és munkatársai helyszíni támogatásával valósult meg.

A korlátozott létszámú program felhívását az FSZK honlapján és az Autizmus Koordinációs Iroda facebook oldalán tettük elérhetővé, valamint az AOSZ honlapján is meghirdetésre került. A résztvevők száma gyorsan elérte az általunk tervezett maximumot (16 család), ezért várólistát is nyitottunk. A jelentkezők e-mailben kaptak visszajelzést regisztrációjuk elfogadásáról, valamint részvételük elektronikus és telefonos úton történő megerősítését követően a rendezvény kezdete előtt egy héttel megkapták a gyermekeik felkészítését segítő tájékoztatót és a program napirendjét.

Miután kialakult a végleges résztvevői lista, a családok létszám alapján kaptak egy sorszámot annak érdekében, hogy optimálisan meg tudjuk osztani a résztvevőket a program két helyszínén, valamint azért, hogy a gyerekek számukra követhető módon felkészülhessenek arra, hogy a program egyes elemei milyen sorrendben, időrendben követik egymást. Rendkívül változatosnak mutatkozott a jelentkezők életkora: másfél éves gyermektől az óvodás korosztályon át fiatal felnőtt résztvevőket is vártunk szüleikkel, testvéreikkel, ennek megfelelően igyekeztünk színessé tenni a választható tevékenységek palettáját.

Az esemény napján, a regisztrációkor, a gyermekek, fiatalok megkapták az előzetesen áttanulmányozott napirendet a család sorszámával együtt. Figyelembe vettük azt is, ha két család együtt szeretett volna sorra kerülni, illetve azt is, ha várhatóan egy résztvevő nehezebben tud várakozni.

 

Az első hat csoport a tankonyhában kezdett, ahol a pultonként berendezett munkafelület mellett előre csomagolt egységekben megkapták a mézeskalács-tésztát, a lisztet, a díszítésre szolgáló magokat és a tojást a szükséges eszközökkel együtt. A pultokra ragasztott folyamatábrák a mézeskalács-tészta nyújtásának, szaggatásának, díszítésének, valamint az alapos kézmosásnak a menetét segítették.

 

 

 

A többi résztvevő a tágas teremben játékválasztó (ld. a csatolmányban) segítségével kiválaszthatta, hogy éppen milyen kézműves tevékenységgel szeretne foglalkozni, melyeket szintén folyamatábrákkal támogattunk meg. Az óvodás, kisiskolás gyermekek különösen élvezték a borotvahabba vagy búzadarába rajzolás szenzoros élményét. Emellett választani lehetett az ünnep témájában elkészített memória játékot, színezőt, angyal és karácsonyfadísz, képeslap készítését is.

 

 

A két helyszín között állandó volt az átjárás, amint egy család végzett a konyhában, egy másik vette át a helyét. A sor haladását, valamint a program előrehaladását vizuálisan jeleztük.

A program végén a családok megkapták elkészített süteményeiket, valamint egy olyan csomagot, amelyben útmutatókat találhattak ahhoz, hogy az ünnepek zökkenőmentesebbek és mindenki számára örömteliek legyenek, illetve egy olyan, a gyerekeknek szóló segédanyagot, ami a program megbeszélését, feldolgozását segítette. A rendezvényt közös csillagszóró-gyújtás és éneklés zárta.

 

Kiemelnénk néhány, a családi nap végén kapott visszajelzést, mellyel mindenki bátorítanánk autizmus-barát program szervezésére:

„Mivel valóban autitmusbarát környezetet teremtettek a következő alkalommal nagyobbik gyermekemet is szívesen vinném egy segítővel.”

„Jó volt, hogy ilyen sokféle kézműves tevékenységet kitaláltak, amíg várakozni kellett. A borotvahabozás maradandó élmény volt, köszönjük az ötletet! A szervezés professzionális volt!”

„Be tudtam vonni Eriket is, aki otthon nem igazán akart a mézeskalács tésztájához nyúlni, itt ő akarta csinálni J A borotvahabos tevékenység pedig mindhárom gyerek kedvence volt!”

 „Nagyon jól érzetük magunkat. Igazán jó érzés volt, hogy nem kellett feszengenünk, mint máshol, hiszen autizmusbarát program volt. Kitűnő anya-gyerek időtöltés, kedves emberek, segítőkész szakemberek!"

Rendezvényünk segédanyagai az alábbi linken elérhetők: http://fszk.hu/wp-content/uploads/2018/01/Seg%C3%A9danyagok-%C3%B6sszes%C3%ADtett.pdf

A programról az M1 Esély című magazinjának munkatársai is beszámoltak, melyet itt tekinthetnek meg: https://nava.hu/id/3191865


MONTÁZS projekt

A fogyatékos személyek számára nyújtott szakmai

és közszolgáltatások hozzáférhetőségének kialakítása,

fejlesztése - EFOP 1.9.2. – VEKOP-16-2016-00001

Címkék: nincs címke megadva.

Kategória: Rendezvény


Kapcsolódó tartalmak

Térítésmentes képzéseink

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával lehetőségünk nyílik a lent olvasható térítésmentes képzések indítására. A jelentkezési felületek elérhetők az FSZK honlapján, melyek megjelenéséről facebook oldalunkon adunk tájékoztatást.

 

Hírünk a címre kattintva tovább olvasható

Tovább...

Ezt is ajánljuk

"Jogi témájú tananyagok oktatása értelmi fogyatékos és autista gyerekek és felnőttek oktatása során"- Farkas Gyöngyi Karolina előadása

2016. December 8-án, a Társaság a Szabadságjogokért "Hogyan védjem meg magam?- Emberi jogok a gyógypedagógiai oktatásban" elnevezésű konferenciáján Farkas Gyöngyi Karolina gyógypedagógus, az AKI korábbi munkatársa is előadóként vett részt a "Jogi témájú tananyagok oktatása értelmi fogyatékos és autista gyerekek és felnőttek oktatása során" kérdéskörben. 

Hírünk a címre kattintva tovább olvasható

Tovább...