Iskolakezdés vagy iskolaváltás- Tippek és trükkök

Az autista gyermekek és fiatalok nehéznek találhatják a változásokat, beleértve az iskola megkezdését vagy az iskolaváltást. Az alábbi stratégiákkal az átmenetet megelőző időszakban és a változás idején megtámogathatja gyermekét, valamint útmutatót is találhat az iskolával való együttműködéshez.

Hírünk a címre kattintva tovább olvasható

Felkészülés a változásra

Íme néhány olyan stratégia, amely hasznosítható a változáshoz való felkészüléshez.  

Tervezett látogatás és szakaszos belépés

  • Látogasson el az iskolába többször a gyermekével, mielőtt elkezdené.
  • Ha már nyitva van az épület, lehetősége van találkozni az ott dolgozókkal, és egyeztetést követően személyesen is be tudja mutatni gyermeke speciális igényeit.
  • A teremben sétálva, a székben ülve mind a gyermek, mind a szülő képet kaphat arra, hogy hogyan néz majd ki az első nap.
  • Ismerkedjen meg és készítsen fényképeket azokról a kulcsemberekről, akik részt vesznek az átmenetben. Készítsen egy könyvet a fotókból és a hozzájuk kapcsolódó információkról, amelyekre utalhat a későbbiekben, mivel ez segíthet a szorongások enyhítésében.
  • Amennyiben szükségesnek látja, érdeklődjön aziránt, hogy lehetőség van-e az iskolába való fokozatos belépésre.
  • Amennyiben még zárva van az intézmény, sétáljanak a környékén, menjenek el egy közeli játszótérre, hogy a gyermek megszokja a látványt és a hangokat.

Használjon vizuális támogatást!

A vizuális támogatások segítenek a gyermeknek megérteni, hogy mi történik és megerősíti a szóbeli kommunikációt.

A vizuális támogatás használatakor fontos, hogy:

  • Használjon világos nyelvet és adjon időt arra, hogy gyermeke feldolgozza az elhangzottakat
  • Győződjön meg róla, hogy a támogatás bemutatja a kimenetelt is a folyamat szakaszai mellett. Például ha vizuális támogatást használ a iskolabuszos utazás bemutatásához, győződjön meg róla, hogy az egész folyamatot végigkísérik a képek, beleértve az iskolába érkezést is.

Jelölje meg a változás napját egy naptárban, és ösztönözze gyermekét visszaszámlálásra az adott napig.


További ötletek a következő dokumentumban találhatók:

Jó gyakorlatok az autizmus-specifikus ellátás területéről- Az átvezetés és utánkövetés gyakorlata " (http://www.autizmusiroda.hu/dokumentum/)


Használjon szociális történeteket

A szociális történet- egy adott helyzet, esemény vagy tevékenység rövid leírása, amely konkrét információt tartalmaz arról, hogy mire lehet számítani az adott helyzetben, és miért - segíthet a gyermekének felkészülni arra, hogy mit várhat az új iskolában, és csökkenti szorongását.


A szociális történetről bővebben a következő linkeken találhat példát:

Útmutató autizmus-barát rendezvények szervezéséhez integráló intézmények számára (www.autizmusiroda.hu/dokumentumok)

http://merjmaslenni.blogspot.hu/2013/05/szocialis-tortenetek.html

Emellett a következő könyv adhat tippeket, ötleteket: Szakkner Éva-Gosztonyi Nóra: Szociális történetek autizmussal élő gyermekek számára (Geobook Kiadó, 2015)


Kommunikáljon a személyzettel és ossza meg az információkat

Rendkívül fontos az információ megosztása, és a kapcsolattartás a gyermek pedagógusaival, gyógypedagógusaival, az iskolában dolgozó személyzettel. Küldjön a gyermekével egy jegyzetet vagy e-mailt, amelyben megosztja azokat a dolgokat, amiket szeret vagy elutasít a gyermeke, mely ételeket eszi meg, és melyeket nem fogadja el. Utaljon rá, hogy gyermeke mely dolgokban igényel nagyobb segítséget, mi okoz frusztrációt számára, és mikben ügyes. Megoszthatja a tanévre vonatkozó terveit és kívánságait is.

Kezelje a gyermek szorongását

Biztosítsa gyermeke számára a lehetőséget, hogy kérdéseket tegyen fel aggodalmaival kapcsolatban, és magyarázza el, miért válik hasznára a változás.

Adjon gyermekének sok dicséretet, jutalmat a változás leküzdéséhez és egy új rutinhoz való alkalmazkodáshoz.


Forrás és további, angol nyelvű tanácsok:

https://www.autismspeaks.org/blog/2015/08/25/your-child-autism-ready-start-school-heres-some-advice

http://www.autism.org.uk/about/transition/starting-or-switching.aspx

http://raisingchildren.net.au/articles/autism_spectrum_disorder_starting_school.html


Sikeres tanévkezdést kívánunk!

Címkék: nincs címke megadva.

Kategória: Hírek


Kapcsolódó tartalmak

Térítésmentes képzéseink

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával lehetőségünk nyílik a lent olvasható térítésmentes képzések indítására. A jelentkezési felületek elérhetők az FSZK honlapján, melyek megjelenéséről facebook oldalunkon adunk tájékoztatást.

 

Hírünk a címre kattintva tovább olvasható

Tovább...

Ezt is ajánljuk

FOLYTATÓDIK FELHÍVÁSUNK INTÉZMÉNYEK SZÁMÁRA!

Honlapunkon már elérhetőek korábbi felhívásunkra jelentkezett intézmények elérhetőségei. Azonban a felhívásunk tovább folytatódik, várjuk autizmussal élő gyermekek és felnőttek ellátását vállaló intézmények jelentkezését honlapunk adatbázisában való megjelenéshez!

Amennyiben ismer olyan intézményeket, amelyek autizmus ellátás terén működnek, de még nem szerepelnek adatbázisunkban, kérjük, hogy továbbítsa számukra felhívásunkat.

Az intézményi adatbázis  itt tekinthető meg. A jelentkezésről bővebb információt a hírre kattintva olvashat.  

Tovább...